Projekt cím

SIMIGRA - Külföldi egészségügyi dolgozók beilleszkedése

Projektazonosító

Unidea-No.7

Projekt cím angolul

Information and E-learning Services Supporting Labor Market Integration of Migrants in the Health-care Sector

Támogató program

Unidea - Unicredit Foundation

Támogatás a programból (Pénznem)

EUR

Támogatás a programból (összeg)

50 500,00

Projekt teljes költségvetése (összeg)

50 500,00

Az ÁEEK-re jutó támogatás a programból (összeg)

50 500,00

Az ÁEEK-re jutó támogatás  a programból (%)

100%

Az ÁEEK-re jutó hazai társfinanszírozás (%)

0%

Az ÁEEK által biztosított önerő intézményi forrásból (%)

0%

Támogatást igénylő

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI), 2011-től Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, 

2015.03.01-től Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Főkedvezményezett

Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI), 2011-től Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, 

2015.03.01-től Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Konzorciumi partnerek száma összesen

nem konzorciális formában működő projekt

Projekt célja

A SIMIGRA célkitűzése volt, hogy egy e-learning tananyag, információs pont működtetése és kiadványsorozat kiadásával elősegítse a külföldről érkező orvosok és szakdolgozók beilleszkedését. Az elkészült információs szolgáltatási csomag kulcseleme három elektronikus információs tananyag. A tananyagok a magyarországi életvitel kialakításához szükséges közismereti tartalmakat, a munkavállaláshoz szükséges teendőket, és a magyarországi egészségügyi ellátás jellegzetességeit foglalják össze. Az Információs Pont az ügyintézési, elismertetési eljárásban segítséget igénylők számára kíván e-mailes és személyes ügyfélfogadással segítséget adni belvárosi épületünkben (GYEMSZI-ETI). A kiadványsorozat célja érzékenyítés, sztereotípiák feloldásán túl szakmai, adminisztratív, jogi és egyéb, hasznos információk átadása bevándorló és nem-bevándorló dolgozóknak.

A projekt rövid összefoglalása

"Korai pályaelhagyás, elégtelen utánpótlás, idősödő, ezért hamarosan nyugdíjba vonuló egészségügyi dolgozók – csak néhány az egészségügy súlyos létszámhiányának számos oka közül. A leggyakrabban emlegetett tényező kétségtelenül a hazai szakemberek elvándorlása: főként orvosok, de más egészségügyi szakképesítéssel rendelkező szakemberek is az Nyugat -Európa más tagállamaiban vállalnak munkát. Ennek mértéke – hasonlóan a nemrég csatlakozott uniós országokhoz – nálunk is nagyobb, mint amit az eddig megszokott eszközökkel orvosolni lehet.
A projekt szolgáltatási csomag kialakításával segítse a külföldi egészségügyi dolgozók szakmai és társadalmi beilleszkedését.
 
A szolgáltatási csomag négy elemből áll.
 

  • Személyes ügyfélfogadás
  • Internetes, információs anyagok két nyelven, több témában
  • Kiadványsorozat két nyelven
  • Módszertani gyűjtemény tanároknak külföldiek oktatásához

A szolgáltatási csomag a
http://virtualisiskola.enkk.hu/goto.php?target=grp_16301&client_id=eti2006  oldalon található, ahol mindezek a szolgáltatások regisztrációt követően ingyenesen, korlátlanul hozzáférhetőek. A szolgáltatási csomag magyarul és angolul áll rendelkezésre.
A GYEMSZI szakemberei és az UniCredit Alapítvány munkatársai arra számítanak, hogy a projekt közvetlen eredményeként a már betelepült orvosok, szakdolgozók éppúgy információs előnyhöz jutnak, mint a környező országok magyarországi munkavállalást tervező egészségügyi szakemberei. Az információs szolgáltatásokkal természetesen segíteni kívánjuk azokat a magyar szakembereket is, akik külföldi munkavállalásukat követően tervezik a visszatérést, illetve azokat a hazai kórházakat, munkáltatókat, amelyek szívesen alkalmaznának külföldi munkavállalókat az üres állások betöltésére. Mindez az egészségügyben dolgozók létszámának növekedése révén a rájuk nehezedő terhelés csökkenéséhez, és ezen keresztül az ellátás színvonalának javulásához vezet."

 

Projekt megvalósításának tényleges kezdete

2010.09.01

Projekt fizikai befejezésének határideje

2013.01.31

Projekt fizikai befejezésének tényleges határideje

2013.01.31

Kötelező mondat

Az Unicredit Alapítvány által finanszírozott projekt

Logók

A projekt weboldala és eredmények

https://www.unicreditfoundation.org/en/programs/archivio/ungheria-simigra1.html

Hírlevelek, kapcsolódó linkek és letölthető dokumentumok

http://virtualisiskola.enkk.hu/goto.php?target=grp_16301&client_id=eti2006

Közérdekű információk

SIMIGRA – közérdekű adatok