Projekt tartalmának bemutatása
A 3, 869 milliárd forint összköltségű fejlesztés a 13 megyei intézményben található pszichiátriai fekvőbeteg osztály infrastruktúrájának mind belső, mind külső épített környezetet érintő korszerűsítését végezte el. Megfelelő berendezéssel látta el az érintett osztályokat, terápiás foglalkoztató helyiségeket alakított ki, valamint a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban egy teljesen új pszichiátriai részleg kialakítását valósította meg. A korszerűsített infrastruktúrához kapcsolódóan megújultak a betegellátási és ellátásszervezési folyamatok is.

A projekt célja

  • Megyénként legalább egy olyan aktív betegellátásra alkalmas pszichiátriai osztály legyen, ahol a korszerű, hatékony, differenciált terápiás modalitások rendelkezésre állnak
  • A sürgősségi ellátások betegbiztonsági és infrastrukturális megoldásának javítása
  • Az aktív ellátás kereteiben a befejezett ellátási szint elérése, a betegek elhelyezési körülményeinek javítása, a kórtermek ágyszámának korlátozása (maximum 4 ágyas kórtermek), ahol ez megoldható, a kórtermekhez kapcsolódó fürdőszobák számának növelése
  • Az osztályon dolgozó orvosok, pszichológusok munkakörülményeinek javítása, orvosi, pszichológusi terápiás szobák, illetve foglalkoztató és csoportszobák kialakítása
  • A fejlesztéseket lehetőleg nagy betegforgalmú egészségügyi intézményben (megyei kórházban) valósítsák meg (a stigmatizáció csökkentése miatt is)
  • Szakmai profiltisztítás megvalósítása, a zavart állapotok (például idős korban jelentkező testi betegség szövődményeképpen kialakuló zavart állapotok) fizikai elkülönítése az akut pszichiátriai ellátástól.

A projekt eredményei

  • Mind a 13 helyszín tekintetében lezajlottak a tervezőmunkák, a kiviteli tervek rendelkezésre állnak, valamint az infrastrukturális fejlesztések kivitelezéseire irányuló közbeszerzések lezajlottak. Megvalósultak kivitelezési munkák Egerben, Székesfehérváron, Esztergomban, Kecskeméten, Nyíregyházán, Győrben, Gyulán, Miskolcon, Veszprémben, Szekszárdon, Szombathelyen, Szolnokon és Zalaegerszegen.
  • Az infrastrukturális fejlesztésekhez a projekt további szakmai tartalmaként workshop-sorozat is párosult, amelynek célja volt, hogy a felújítással érintett helyszínek pszichiáter és egészségügyi dolgozói közösen tekintsék át az osztályok működési gyakorlatait, megismerjék és testközelből szerezzenek tapasztalatot a jó betegutakról. A workshop sorozat nagy érdeklődéssel és sikerrel lebonyolításra került 3 helyszínen (Nyíregyháza, Győr és Budapest).
  • Leszállításra kerültek a pszichiátriai osztályokra a mobíliák, összesen 13 helyszínre 1.638 db eszköz.