Az érzelmi és lelki zavarok megelőzése, megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a magyar lakosság mentális egészségének elősegítése érdekében a felnőtt pszichiátriai ellátáshoz kapcsolódóan 2,3 milliárd forintos fejlesztést kap 13 megyei kórház az akut pszichiátriai ellátás komfortfokozatának javítása és a betegellátás biztonsági fokának növelése érdekében.

A magas kockázatot jelentő, agresszív pszichiátriai betegek ellátási feltételeinek megteremtése érdekében összesen 2,7 milliárdos fejlesztéssel teljesen új fekvőbeteg-ellátási formaként egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység jön létre a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. Ugyanitt felújítják a pszichiátriai és addiktológiai osztályokat is, és a Péterfy Kórház - Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet pszichiátriai és addiktológiai egységei is megújulnak.

A pszichiátriai gondozás és a lakosság közeli pszichiátriai ellátási feltételek javítása érdekében pedig 4 milliárd forintból fejlesztik az ország 35 pszichiátriai és addiktológiai gondozóintézetét. Három helyszínen új pszichiátriai gondozó, négy helyszínen pedig a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolódó Nappali Terápiás Részleg jön létre.

Minderről 2018. november 27-én Budapesten sajtótájékoztatón számolt be dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár, valamint a terület elismert szakemberei. A szakmai konferenciát, Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula OPAI, főigazgató főorvosa és dr. Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyitotta meg.

A fejlesztések az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.6-VEKOP-16-2016-00001 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése”, az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 „Pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása” és az EFOP-2.2.0-16-2016-00008 „Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése” című kiemelt projektek keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósulnak meg.