Pécsi Regionális Vérellátó Központ
 
Telek:
A tervezési terület Pécs egyetemi városrészének közelségégében fekszik, az Ifjúság utca – Pacsirta Utca által határolt tömb, Művese állomás – illetve a Science Building és parkolója által határolt területen. A telek beépítési paramétere Vk 700067, amely lehetővé teszi a vérellátó épület elhelyezését.
A tervezett beépítés szabadon álló beépítéssel létesül. A tervezett épület földszint plusz egy emelet magas épület, az épület alatt részben alagsori szint létesül.
 
A tervezett beépítés jellemző adottságai:
TELEK TERÜLETE
BRUTTÓ BEÉPÍTÉS
BEÉPÍTÉSI SZÁZALÉK
ZÖLDFELÜLET
PARKOLÓSZÁM TELKEN BELÜL
ÉPÍTMÉNY MAGASSÁG
3874m2
731 m2
18,87%
45,10%
23DB
9,20m
Megújuló energiák:
A tervezett épületben a beépítésre kerülő orvos-technológiai rendszerek a GMP technológiának megfelelően készülnek el, lehetővé téve hogy a belső hő terhelése az épületnek jelentősen csökkenjen. Az épület korszerű hő-leadási rendszerrel létesül, a fűtés és a hűtés a geotermikus fűtési rendszer által lesz biztosított.
A tetőn elektromos áram termelését biztosító fotóvoltaikus rendszer kerül elhelyezésre.
 
Tömegformálás és homlokzatképzés:
A tervezett épület tömegformálása egyszerű letisztult és korszerű épület megjelenését teszi lehetővé. A tervezett épület egy épülettömbé rendezett. A technológiai helyiségek egy egyszerű épülettömbbe kerültek. Az épület a tömör és transzparens épületrészek funkciónak megfelelő egymás mellettisége által jön létre.
 
Szerkezet kialakítása:
A tervezett épület alapozása a meglévő feltöltéses talaj figyelembe vételével készül, mélyített síkalapozással- pontalapokkal, gerendaráccsal. Az épület monolit vb pillérvázas szerkezetű épület vasbeton födém, lépcsővel, merevítő vasbeton és vázkitöltő tégla falazattal, homlokzati üvegfallal.
A tervezett épület hőszigetelő épületburka kiemelt minőségben készül, lehetővé téve az épület későbbi alacsony üzemeltetési költségeit.
 
Szegedi Regionális Vérellátó Központ
 
Telek:
A tervezési terület Szeged belvárosában a Földvári utca és Honvéd tér sarkán található, jelenleg beépítetlen építési telek. A telek sík, élő közműkapcsolattal nem rendelkezik. A tervezési terület Szeged Helyi Építési Szabályzata szerint: Vt 205096 (B), amely lehetővé teszi a vérellátó épület elhelyezését.
A tervezett beépítés zársorú csatlakozással létesül, mind a Földvári utca, mind a Honvéd tér felől, földszintes magas-tetős lakóépületekhez történő csatlakozással. A tervezett épület földszint plusz két emelet magas épület, az épület alatt nem létesül pince.
 
A tervezett beépítés jellemző adottságai:
TELEK TERÜLETE
BRUTTÓ BEÉPÍTÉS
BEÉPÍTÉSI SZÁZALÉK
ZÖLDFELÜLET
PARKOLÓSZÁM TELKEN BELÜL
ÉPÍTMÉNY MAGASSÁG
807m2
616m2
76,33%
10,49%
12DB
11,20M
Megújuló energiák:
A tervezett épületben a beépítésre kerülő orvos-technológiai rendszerek a GMP technológiának megfelelően készülnek el, lehetővé téve hogy a belső hő terhelése az épületnek jelentősen csökkenjen. Az épület korszerű hő-leadási rendszerrel létesül, kondenzációs gázkazán beépítésével.
A tetőn elektromos áram termelését biztosító fotóvoltaikus rendszer kerül elhelyezésre.
 
Tömegformálás és homlokzatképzés:
A tervezett épület tömegformálása egyszerű letisztult és korszerű épület megjelenését teszi lehetővé. A technológiai helyiségek egy egyszerű épülettömbbe kerültek, az épület filozófiai tartalma a vérkészítmények hűtőtárolója, a vérvételi helyiség és a képzéshez kapcsolódó oktató tárgyaló helyiség pedig a csatlakozó vörös színű magas-tetős épülettömbbe. Az épület a transzparens határoló szerkezetek különböző minősége által jön létre.
 
Szerkezet kialakítása:
A tervezett épület alapozása a meglévő feltöltéses talaj figyelembe vételével készül, fúrt cölöpalapozással, gerendaráccsal. Az épület monolit vb pillérvázas szerkezetű épület vasbeton födém, lépcsővel, merevítő vasbeton és vázkitöltő tégla falazattal, homlokzati üvegfallal.
A tervezett épület hőszigetelő épületburka kiemelt minőségben készül, lehetővé téve az épület későbbi alacsony üzemeltetési költségeit.
A projekt keretében az alábbi Orvos- technológiai műszerek beszerzése valósul meg:
 
  • Plazma gyorsfagyasztó
  • Csőhegesztő készülék
  • Vörösvérsejt tárolásra alkalmas
  • Laboratóriumi centrifuga hűtőszekrény
  • Plazma tárolásra alkalmas mélyhűtő
  • Trombocita-tároló termosztát
  • Sterilen hegesztő készülék
  • Vérbesugarazó berendezés
  • Vérvételi rázómérleg
  • Automata vérkomponens szeparátor
  • Vérzsák centrifuga
  • Trombocita gyártó automata
  • Aferezis készülék
A projekt által megvalósuló infrastrukturális fejlesztés kiterjed továbbá informatikai korszerűsítésre és a kiszállásos vérvételekhez szükséges gépjárművek beszerzéseire is.