Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2023 januárban hirdetett válogató versenyt Ápolás és gondozás (Health and Social Care) szakmában, melynek célja a WorldSkills Lyon 2024 világversenyen induló versenyző kiválasztása. A válogatóra 2002. január 1. után született és legalább alapszintű angol nyelvtudással rendelkező fiatalok jelentkezését vártuk. A jelentkezési határidőig országosan tizenketten jelentkeztek a www.worldskillshungary.hu weboldalon kialakított online felületen.

A válogató két fordulóban zajlott. Az előválogató online angol nyelvű interjú formájában valósult meg, majd ezt követően a döntőn valós munkakörnyezetben imitátor segítségével oldottak meg gyakorlati feladatokat a versenyzők magyar és angol nyelven.

A gyakorlati feladat mellett a versenyzőknek a verseny team leader-ei által összeállított teszteket is ki kellett tölteni, amely a versenyzők versenyzéshez való hozzáállásáról, valamint a mentális felkészültségéről adott képet.

A döntőn 3 fős zsűri – Fehér Zsuzsanna a nemzetközi verseny szakértője, Orha-Gál Mónika Patrícia, felkészítő szakértő (2014-ben bronzérmet szerzett Lille-ben), valamint Varga Tamás felkészítő szakértő (2016-ban kiválósági érmet szerzett Göteborgban) – értékelte a nemzetközi standardok alapján a versenyzők feladatmegoldását. Nagy öröm volt számunkra, hogy minden versenyző felkészülten és motiváltan érkezett. A döntő versenyfeladatának elvégzése alatt a beteget játszó imitátorral figyelmesek, empatikusak voltak, kiemelkedően kommunikáltak.

A versenyen nyújtott teljesítménye alapján Frank Martin a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli Magyarországot a WorldSkills Lyon 2024 versenyen Ápolás és gondozás (Health and Social Care) versenyszámban.

Frank Martin a balástyai általános iskola után Szegedre került középiskolába, ahol minden, az orvostudományhoz kötődő tantárgy felkeltette az érdeklődését. Szerinte ekkor dőlt el: nem a sportolói vagy edzői pályát választja, számára az egészségügy a fontos. A szegedi Gábor Dénes Szakgimnázium és Technikum elvégzése után a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolába jelentkezett betegápolás és gondozás képzésre, jelenleg első éves.

Kedvenc tárgya a belgyógyászat, a sebészet, a biokémia, a biofizika, az anatómia, a nőgyógyászat és a latin. Az ápolói képzés után orvosi pályára készül, érdekli a neurológia, az idegsebészet, az érsebészet és a kardiológia, de majd tanulmányai során derül ki, melyik szakirány lesz a legkedvesebb, melyiket választja. Az is motiválja, hogy ő lehet családjukban az első, aki egészségügyi diplomát szerez.

Martin 2023. június 5-től augusztus 31-ig versenyfelkészítésen vesz részt Pál Blankával együtt, aki a franciaországi Bordeaux városában megrendezett világversenyen Health and Social Care versenyszámban a részt vevő európai országok közül az első, összesített listán az ötödik helyezést érte el, kiválósági érmet szerzett. Így a 2023 szeptemberében Gdansk városában megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen képviseli majd hazánkat, a Health and Social Care kategóriában.

Blanka és Martin a Szakma Sztár 2023 Fesztiválon az Országos Kórházi Főigazgatóság standjánál népszerűsítették az egészségügyi hivatást, ahol a kilátogató diákok személyesen is találkozhattak velük.

Forrás: delmagyar.hu, Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága, fotó: OKFŐ/Mészáros Gábor