Július 1. napjától az eddig Sümegen gyógyított aktív, azonnali ellátást igénylő pszichiátriai betegeket Veszprémben látják el a vármegye vezető egészségügyi intézményének szakorvosai. A Pszichiátriai Centrumot vezető főorvos, dr. Rónai Balázs szerint a költözés régóta várt és remélt könnyebbséget jelent majd az ellátást nyújtók és a páciensek számára is, hisz ily módon a kórház komplett diagnosztikus eszközparkja azonnal az orvosok rendelkezésére áll, a betegeket nem kell szállítani egy-egy speciális vizsgálat elvégzése érdekében.

Az intézmény ezen osztályán depresszió, szorongászavarok, bipoláris zavar, szkizofrénia, stb. betegségben szenvedőket látják el. A magyarországi statisztikák szerint a lakosság kb. egynegyede, – hozzávetőleg 2,5 millió ember – szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. A mentális megbetegedések amellett, hogy súlyos családi, szociális és gazdasági terhet rónak a társadalomra, a testi megbetegedések kockázati tényezői is. A pszichiátriai megbetegedések a rokkantság és az idő előtti nyugdíjba vonulás fő okai között szerepelnek, emellett a pszichiátriai betegek várható élettartama 15-20 évvel rövidebb az átlaghoz képest.

Magyarországon 2016-ban az EFOP-2.2.0-16-2016-00005 azonosítószámú projekt a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátások minőségének és hozzáférésének javítását tűzte ki célul, méghozzá oly módon, hogy az akut pszichiátriai betegek az országban 13 központi helyszínen korszerű ellátásban részesüljenek. Az Országos Kórházi Főigazgatóság összesen 3,414 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és kb. 455 millió forint kormányzati támogatással megvalósuló felújításokkal, korszerűsítésekkel növeli a hazai akut pszichiátriai ellátás színvonalát – ennek keretében sikerült megvalósítani a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Pszichiátriai Centruma egy részének, az Aktív Pszichiátriai Osztálynak az átköltöztetését is. (A krónikus pszichiátriai betegek gondozása továbbra is a sümegi telephelyen zajlik.)

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően Veszprémben mára az aktív ellátást és gondozást igénylő pszichiátriai betegek számára szükséges terápiás repertoár teljes tárháza rendelkezésre áll. A felnőttek és gyermekek számára fenntartott pszichiátriai szakrendelések és a gondozók mellett 2022-ben a Felnőtt Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozó részeként elindult a Nappali Terápiás Részleg működtetése is, ahol a gondozott betegek rehabilitációs gondozása mellett a dekompenzált, de akut osztályos felvételt nem igénylő betegek ellátása zajlik.

Ez azért is fontos, – hangsúlyozza dr. Rónai Balázs – mert a pszichiátriai ellátásban az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a járóbeteg ellátásra, azaz a pácienseknek nem kell kórházban feküdniük, hanem rendszeresen járnak terápiákra, konzultációkra és kezelésekre az ambulanciára vagy a rendelőbe.

Ennek az átmenetnek számos előnye van. Először is, a járóbeteg ellátás lehetővé teszi a betegek számára, hogy otthonukban, a saját környezetükben maradjanak, és egyidejűleg részt vegyenek a szükséges kezeléseken. Ez hozzájárulhat a betegek jobb életminőségéhez és a mindennapi életükbe való könnyebb visszailleszkedéshez. Másodszor, a járóbeteg ellátás csökkenti a kórházi tartózkodás időtartamát, ami költségmegtakarítást eredményezhet a beteg és az egészségügyi rendszer számára. Emellett az ambuláns ellátás rugalmasabb és személyre szabottabb kezelést tesz lehetővé, hiszen a terápiák és konzultációk időpontjait könnyebben lehet igazítani az egyéni igényekhez és kötelezettségekhez. A kezelési tervet az orvosok és a pszichológusok egyénileg alakítják ki, figyelembe véve a betegség súlyosságát, a beteg állapotát és az egyéni szükségleteket.

Fontos azonban megjegyezni, – teszi hozzá a Pszichiátriai Centrum főorvosa – hogy bizonyos esetekben, például súlyosabb vagy veszélyeztetett állapotban, továbbra is szükség lehet fekvőbeteg-ellátásra, kórházi tartózkodásra. Minden esetben a betegség súlyosságától és az egyéni klinikai helyzettől függ, hogy melyik ellátási forma a legmegfelelőbb – a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház pszichiátriai betegeit ellátó szakorvosok, valamint a szociális gondozóhálózattal való szoros együttműködés révén a betegek minden esetben az állapotukat leginkább segítő, támogató szolgáltatást vehetik igénybe.

A VeszprémTV tudósítása az új Pszichiátriai Centrumról itt tekinthető meg.

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház