A táborra az a tanuló/képzésben résztvevő jelentkezhetett, aki a 2023/2024. tanévben a szakmajegyzékben szereplő szakmák/szakmairányok egyikének megszerzésére irányuló szakirányú oktatás utolsó évfolyamán kezdi meg tanulmányait és szakmai vizsgája a 2023/2024. tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakában esedékes. A táborban való részvétel feltétele, hogy részt kell venni a 2023 őszén az egészségügyért felelős miniszter által meghirdetett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV).

Az öt napos térítésmentes tábor ideje alatt egész napos program várja a táborban résztvevőket, teljes ellátással.

A táborozók a program részeként a tanulmányaikat érintő szakmákhoz/szakmairányokhoz kapcsolódó szakmai előadásokon, gyakorlati és interaktív foglalkozásokon vesznek részt, illetve csoportokra bontva projektfeladatot készítenek el, melyet a tábor utolsó napján mutatnak be. Ezen felül a résztvevők demonstrációs és szimulációs eszközöket is kipróbálhatnak, illetve egy öt állomásos versenyen is részt vesznek. A tábor egész ideje alatt táborfelügyelők segítik a zavartalan lebonyolítást.

Az innovatív program megszervezésével az OKFŐ célja az egészségügyi ágazati hivatás presztízsének növelése, az egészségügyi szakmák iránt érdeklődő, illetve az abban jártas tanulók ismereteinek bővítése, mélyítése, továbbá a versenyre való felkészítésen túl az egészségügyi ellátórendszer széles körben történő megismertetése, a szakma/szakmairányok közötti kohézió erősítése.

A hosszútávú cél pedig egyre több tanuló/képzésben résztvevő bevonása a programba, vagyis a felkészítésbe, majd később a versenybe is, egyre több szakma/szakmairány tekintetében.

Az OKFŐ meggyőződése, hogy a felkészülés során nyert tapasztalatok orientálhatják és megtartó erővel képesek hatni a tanulókra az egészségügyi pálya iránti elkötelezettségükben, szakmaválasztásukat megalapozottá téve. A későbbiekben az OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága olyan komplex versenyfelkészítési rendszert tervez megvalósítani, amely illeszkedve a szakmai képzési tevékenységhez, segítséget nyújt az egészségügyi szakképzést folytató intézmények és versenyzők részére a professzionális tudás megszerzéséhez.

Forrás: OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság