A közös fellépés második éves konzorciumi ülésére 2023. szeptember 25-27. között Murciában, Spanyolországban került sor, ahol 21 ország (17 EU-tagállam, 2 EGT-ország és 1 EU-tagjelölt ország) képviselői, a tagállamok szakpolitikai bizottságainak minisztériumokból kijelölt tagjai, az érdekeltek fórumának képviselői és kulcsfontosságú európai szervezetek (mint pl.: EUCOMS, EUFAMI, Euro Healthnet, GAMIAN-Europe, IASP, MHE, EAAD Best, EUPHA mentális egészséggel foglalkozó szekciója, ENUSP, EPA), a WHO Europe, valamint az OECD delegáltjai találkoztak a Reina Sofia kórházban.

Az eseményt a közös fellépés koordinátora, a Görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (NPHO) szervezte, együttműködésben a Murciai Egészségügyi Szolgálattal (SMS) és az FFIS (Murcia régió egészségügyi képzéséért és kutatásáért felelős) Alapítvánnyal közösen.

Az eseményen személyesen vagy online közel 200 fő vett részt. Köztük 60 spanyol szakember érkezett abból az öt autonóm közösségből, amelyek Murcia régióval együtt vesznek részt az ImpleMENTAL programban, hogy meghallgassák a projekt végrehajtásának második évében elért eredményeket.  A konzorciumi ülést Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa nyitotta meg.

A második éves konzorciumi találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők megvitassák a projekt kihívásait. A találkozó első napja arra összpontosított, hogy jobb betekintést nyújtson a belga legjobb gyakorlat, a közösségi mentális egészségügyi rendszer reformjának nemzeti végrehajtásába, míg a második napot az öngyilkosság megelőzését célzó osztrák "SUPRA" legjobb gyakorlat nemzeti végrehajtásának szentelték, összegyűjtve a két legjobb gyakorlat végrehajtása által generált pozitív eredményeket. A résztvevők jelentős lépésként értékelték, hogy a JA ImpleMENTAL keretében Európa-szerte 17 új vagy megújított öngyilkosság-megelőzési terv kerül kidolgozásra, és 14 ország kísérleti jelleggel változtatásokat fog végrehajtani a közösségi mentálhigiénés szolgáltatásnyújtás területén.

Az OKFŐ-t dr. Bulyovszky Bernadett projektmenedzser, Grayné Kárpáti Éva kommunikációs szakértő, dr. Gelencsér Dóra projektkoordinátor képviselte az eseményen. A közös fellépésben kapcsolt szervezetként közreműködő Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ képviseletében dr. Cserháti Zoltán vett részt a találkozón, míg a Debreceni Egyetem tekintetében dr. Zsuga Judit és dr. Bányai-Márton Gábor mutatták be a pilot projektek tervezett tevékenységeit.

A rendezvény utolsó napja a WP 4 Fenntarthatósági munkacsoport szekciójával kezdődött, ahol dr. Bulyovszky Bernadett nyitóelőadását követően dr. Cserháti Zoltán, valamint a társvezető Trimbos Intézet képviseletében Nina Bos bemutatták a jövőben várható, fenntarthatósággal kapcsolatos eseményeket. Majd egy panelbeszélgetés következett a végrehajtás fenntartásáról és egy közös feladat modellezésével a közreműködő országok fenntartható célokat fogalmaztak meg pilot projektjeik vonatkozásában. Ezt követően Grayné Kárpáti Éva tartott előadást a WP 2 Kommunikációs és disszeminációs munkacsoport eddigi munkájáról, a jövőbeli feladatokra összpontosítva.

Még az ebéd előtt került sor az érdekelt felek fórumának ülésére, ahol kulcsfontosságú ajánlások fogalmazódtak meg a végrehajtás utolsó évére vonatkozóan. Az esemény a tagállamok szakpolitikai bizottságának ülésével folytatódott, ahol a Belügyminisztérium részéről Magyarországot dr. Sümegi András képviselte. A bizottság tagjai megvitatták miként tudnak segíteni a két legjobb gyakorlat végrehajtásában. A DG Santé, a WHO Europe és az OECD képviselői értékelték a JA eredményeinek szakpolitikai jelentőségét és feltárták a projekt eddigi eredményeinek a nemzeti/regionális politikákba történő integrálásának lehetséges módjait, hogy mélyebb szinergiákat lehessen kialakítani a JA ImpleMENTAL és más uniós mentális egészségügyi kezdeményezések és nemzeti stratégiák között.

Végül a rendezvény a Közgyűléssel zárult, ahol a közös fellépés országkoordinátorai megvitatták a szerződéses kérdéseket, a lehetséges kockázatokat és a projekt végrehajtásának következő lépéseit.

További információk a projektről itt érhetők el.