Az „Energiatudatos Kórház” címet büszkén viselő Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban fontosnak tartják, hogy az intézmény lehetőséget biztosítson a kórházat látogatók, az osztályokon fekvők, a járóbetegek és minden kaposvári lakos számára, hogy a náluk keletkezett speciális hulladékokat a megfelelő helyre tudják elhelyezni. Ezért a kórház szelektíven gyűjti, elkülönítve tárolja a hulladékot, és erre biztatja betegeit is.

A betegek, a látogatók, a vizsgálatra érkezők, a büfében fogyasztók sok csomagolási hulladékot termelnek (PET palack, műanyag pohár, dobozos üdítők), melyek többségét az elmúlt év elejéig keverten, a vegyes, kommunális hulladékkal együtt szállították el a Kaposvári Hulladékgazdálkodási NKft. hulladékkezelő központjába. A tavalyi évben közel 80 db szelektív hulladékot befogadó gyűjtőedényt helyeztek ki a kórtermekben, a folyosókon és a büfé mellett. A kórházba járók és a munkatársak nagyon hamar hozzászoktak a szelektív hulladékgyűjtéshez, így folyamatosan bővítik a gyűjtőedények számát. Az idei évtől elemgyűjtő pontokat is kihelyeztek a kórház területén, a környezetre különösen veszélyes hulladékok számára.

Noha a kórház gyógyszertárában egész évben fogadják a gyógyszer- és tűhulladékokat, a héten lakossági gyógyszer nagytakarítást szervez az intézmény. A lejárt szavatosságú gyógyszereket, fecskendőket és infúziókat a kihelyezett speciális gyűjtőedényekben lehet leadni.

Forrás: Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház