A megyei kórház kecskeméti székhelyén belül a gyermekpszichiátria tavaly márciusban kapott különálló, új épületet, amely idén a Poli-Farbe Kft. ötmillió forintos adományából és a Kecskemétfilm Kft. mesefiguráival igazi gyermekvilággá alakulhatott. A faldekorációs munkálatok összesen fél évet vettek igénybe a tervezéstől a teljes körű kivitelezésig. A kórházi részleg szakdolgozói, pszichiáterek és terapeuták a tervezőgrafikusokkal együtt alkották meg a ma már a rendelőintézet falain látható mesealakokat, melyeket több epizódból válogattak ki. Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészek nem először terveztek mesevilágot, hiszen nekik köszönhető a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály Csemetedoki Projekt keretében megvalósult terápiás díszítése is, amelyet Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjével együttműködve álmodtak meg annak idején a vármegyei kórház falaira.

A varázslatos, megnyugtató belső térnek kézzel fogható hatása van a gyermekekre.

– A várakozás alatt kevesebb a mobiltelefon-használat is, mert a gyerekeket és a szülőket is kommunikációra ösztönzik a megjelenített történetek. A szülőkben felelevenedik a gyerekkoruk, így eleve nyitottabban, jobb kedvűen jönnek be a rendelésre. Azzal, hogy ők is visszakerülnek egy kicsit saját gyermeki világukba, nyitottabbá válnak gyermekük aktuális problémáival szemben is. Továbbá lehetőséget ad arra is, hogy egy nehezebben verbalizáló gyermekkel elindíthassuk a beszélgetést a mesefigurák segítségével, vagy akár egy nehezebben elmondható titkokra is fény derülhessen. A meséken keresztül ősi bölcsességek, egész életre szóló útravalók adhatók át – fogalmazott dr. Csenki Dorina gyermekpszichiáter szakorvos, aki azt is elmondta, mióta felkerültek a rajzok, történetek a falakra, észrevehetően nyugodtabban, csendesebben várakoznak a gyerekek, hiszen annyi intenzív képi élmény éri őket, hogy mire végigjárják a teret, már sorra is kerülnek.

A gyerekpszichiátria vezetője, dr. Bódi Zsuzsanna álmait valósították meg, a kollégákkal együtt választották ki, milyen figurák kerüljenek a falakra. – A cél az volt, hogy egy nyitott, fantáziát beindító kompozíció szülessen, a gyerekek jó értelemben véve sokkot kapjanak, amikor ide belépnek. Ez a mesevilág vonja el a figyelmüket, oldódjanak fel a mesék világában – fogalmazott Boros Anikó az ünnepségen, majd azt kívánta: legyen ez a hely olyan mesék otthon, amelyek mindig happy enddel végződnek.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intézményvezetője, főigazgatója elmondta, a kórház életében már az is hatalmas előrelépés volt, hogy megépült egy különálló épület a gyermekpszichiátriai szakrendelés számára. A Poli-Farbe Kft. támogatásának köszönhetően pedig az ország legszebb gyermekpszichiátriája lett a kecskeméti. – Ilyen körülmények között öröm dolgozni, és könnyebb a gyógyulás is.

Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője kiemelte, hogy a népmesék története és egy kisgyerek kórházba kerülése között nagyon sok hasonlóság van: ha egy gyermek egy őt érintő betegséggel találkozik, az olyan, mint amikor a mesében a főhős a rosszal kell megvívjon. A kórházban pedig segítői, az orvosok segítségével legyőzi az ellenséget, vagyis a betegséget, így lesz jó vége a történetnek.

A 2019-ben indult PoliFarbe Kórház-felújítási Projekt keretében eddig kilenc magyarországi kórház 25 különböző osztálya tudott megújulni a kapott festékek és vizsgálati eszközök, felszerelések adományozása révén.

– A Covid-járvány következtében 2020–2021 folyamán a lezárások miatt kénytelenek voltunk szüneteltetni felújító programunkat, de megtaláltuk a módját, hogy ekkor is hatékonyan segítsük a szektort, saját gyártású kéz- és felületfertőtlenítő szereket adományoztunk országszerte – emlékezett vissza Szabó Antal, a Poli-Farbe tiszteletbeli elnöke. A sajtótájékoztatón Szabó Antal bejelentette, hogy a festékgyártó vállalat kórházfelújító programja tovább folytatódik, és a lengyel anyavállalathoz hasonlóan specializálódik is: a 2023–2024-es pályázatra gyermekkórházak, gyermekosztályok jelentkezését várják az ősz folyamán.

Az eseményről a Kecskeméti Televízió készített összefoglalót.

Forrás: Petőfi Népe, fotó: kecskemet365.hu