A kórház által leselejtezett, lejárt szavatosságú vegyszerek és eszközök az egészségügyben már nem használhatók fel, azonban az állatgyógyászatnak, a menhelyeknek még nagy hasznukra lehetnek.

„Hálásak vagyunk, hogy részletes átvizsgálás és kiválogatás után ezeket a termékeket megsemmisítés helyett az állatmenhely számára ajánlotta fel az intézmény. Nagy segítség ez számunkra az elhanyagolt, beteg, segítségre szoruló állatok ellátásában” – nyilatkozta Kübler Anikó a Jeromos Egyesület nevében.

A bajai kórház kezdeményezése mutatja, hogy az élet számos területe mellett az egészségügyi ellátórendszerben is helye van az állatvédelemnek, annál is inkább, mert kedvenceink busásan meghálálják a törődést, hiszen nemcsak önmagukért szerethetjük őket, de tudományos kutatások sokasága igazolja pozitív szerepüket az emberi egészség és jólét tekintetében. Háziállataink igazoltan segíthetnek megbirkózni az időskori mentális és fizikai problémákkal, például a kutyatartók döntő többsége állítja, hogy négylábú társa sokat segít fizikai aktivitása megőrzésében, a rendszeres testmozgással járó egészségesebb életmód megtartásában. Mindemellett mentális szakemberek egybehangzó véleménye szerint a házikedvencek iránt táplált felelősségérzet gátolja a szellemi-lelki leépülést, önmagunk elhagyását, az apátiába süllyedést. Nem véletlen tehát, hogy az állatokkal töltött idő pozitív, gyógyító hatását különféle terápiás kezelések során is egyre szélesebb körben alkalmazzák. A régebb óta ismert és elismert kutyás és lovasterápiák mellett ma már léteznek többek között alpakákkal, delfinekkel és más különleges állatokkal végzett kezelések is a mozgáskoordináció, a lelki problémák kezelése vagy éppen a kommunikációs készség javítására.

A humánegészségügy és az állatgyógyászat tehát ezer szálon kapcsolódik össze, ezért is követendő példa a bajai kórház kezdeményezése, hogy az általuk már nem használható, ám kedvenceink számára még nagyon is hasznos szerek és eszközök ne a kukában végezzék.

Forrás, fotó: Bajai Szent Rókus Kórház