Véget ért a „Május a vérnyomásmérés hónapja” May Measurement Month elnevezésű országos vérnyomásmérő kampány. A Magyar Hipertónia Társaság június első hetében tartotta meg értékelő ülését, amelyen Járai Zoltán professzor, a társaság elnöke ismertette az országos eredményeket. A kampányban végrehajtott 1600 méréssel, megduplázva a tavalyi sikereket, újra első a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház.

Az a hatalmas munka, amit a kórház és a rendelőintézet dolgozói, az Egészségfejlesztési Irodával, a rendelőintézetben működő Ezüst Kígyó gyógyszertár dolgozóival valamint a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival közösen elvégeztek, fényes sikert aratott. Cégeknél, vidéki helyszíneken, idős otthonokban, rendőrségnél, vízműnél, a kormányhivatalnál, a rendelőintézetben és a szekszárdi kórház osztályain is mérték az elmúlt hónap folyamán a hozzájuk betérő, náluk megforduló emberek vérnyomását.

– Ebben a kampányban nem a betegek vérnyomását kellett megmérni. Az volt a lényeg, hogy bárki, aki az utunkba kerül, önként betér hozzánk, annak mérjük meg a vérnyomását. Senkinél nem lehet tudni, hogy nem lappang e már a hipertóniája, amelyet néma gyilkosnak is szokás nevezni. A magas vérnyomás a legnagyobb közellenségünk, a legnagobb halálozási rátájú betegség. A világon évente 10 millió halálesetet okoz. Nagyon sokáig nincs semmiféle tünete, amikor pedig már van, az rögtön egy komoly szövődmény, egy agyvérzés, infarktus, vagy egy végzetes aortarepedés– sorolta Dr Benczúr Béla kardiológus, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, hipertónia és koleszterin specialista.

Nagyon fontos felhívni a figyelmet a veszélyekre és megtanulni a helyes vérnyomásmérés egyszerű, de a gyakorlatban szinte senki által nem alkalmazott módját, a háromszoros vérnyomásmérést, emelte ki a főorvos.

– Igen háromszor. Mert egy mérés, nem mérés. Amikor megérkezik a páciens, pár percet várni kell, hogy kifújja magát, megnyugodjon. Ezután egyszer megmérjük a vérnyomását, rögzítjük az adatot, majd újra várunk egy-két percet. Jöhet a második mérés, adatrögzítés, újabb pár perc pihenő, végül egy harmadikra is szükség van. Az esetek nagy százalékában csökkenő tendenciát mutatnak az egymás utáni mérések értékei. Ha mindenki így mérné, akkor nem fordulhatna elő, hogy egyetlen mérés eredményéből következtetnek a magas vérnyomás betegségre és feleslegesen szed gyógyszert rá az ember- hangsúlyozta Dr. Benczúr Béla.

A szűrési akción sokan fennakadtak, a három egymás utáni magas értékkel egyértelműen kiderült hipertónia betegségük. Ezekben az esetekben vérnyomásnaplót ajándékoztak a munkatársak a kampányban résztvevőnek és kérték őt, hogy vezesse pár hétig, mérje otthon a vérnyomását a betanított módszer alapján, majd gyógyulása érdekében keresse fel kezelőorvosát.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztályának ambulanciája a tavalyihoz hasonlóan, idén is kiérdemelte a hipertóniai centrum címet, az itt folyó magas szintű tevékenység, tudás, apparátus és műszerezettség miatt.

A Magyar Hipertóniai Társaság, minden 50 feltöltött adat után egy vérnyomásmérőt ad ajándékba. Ez pedig 2023-ban több mint 30 új vérnyomásmérőt jelent a Tolna Vármegyei Balassa János Kórháznak.

Forrás, fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház