A hipertóniához köthető szövődmények, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az infarktus, a veseelégtelenségek, a hirtelen halál, évente 10 millió áldozatot szed világszerte. Ennek ellenére nem kap akkora figyelmet, mint például a földön szintén népbetegségnek számító, évente 7 millió halált okozó cukorbetegség.

Dr. Benczúr Béla, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens szerint az elsődleges cél, hogy felhívjuk a figyelmet erre a rendkívül ijesztő és magas rizikótényezőjű megbetegedésre.

– A magas vérnyomás az első számú néma gyilkos, az emberiség első számú közellensége. A hipertónia nem fáj, nincsenek tünetei, titokban szedi áldozatait. Ha nem mérjük, nagyon sok embernél ki sem derül időben. A páciensek zöme úgy jut el a súlyos, életet veszélyeztető szövődményekig, hogy nem is tudja, hogy panaszait a hipertónia okozza. Erre szolgál ez a kampány – fejtette ki a főorvos.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, hat évvel ezelőtt csatlakozott a „május a vérnyomásmérés hónapja” elnevezésű kezdeményezéshez. Tavaly zömmel a szekszárdi rendelőintézetben és a kórházi gyógyszertárban zajlottak a mérések, ahol több mint 800 betérő ember vérnyomásának értékeit rögzítették, az eredményeket pedig feltöltötték egy adatbázisba. Ekkor derült ki, hogy az országos mérések csaknem felét Szekszárdon végezték, ezzel pedig a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház első lett kampányaktivitásban. Jutalomként 13 darab vérnyomásmérő készüléknek örülhettek, amiket az osztályokon osztottak szét.

Idén az intézményhez tartozó Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) ismét hatalmas munkát vállalt az egy hónapig tartó vérnyomásmérési akcióban. Székhelyükön, a kórház lila épületében várják az ingyenes mérésre jelentkezőket, valamint több helyi és környékbeli céghez is kitelepülnek májusban.

Dr. Benczúr Béla fontosnak tartotta kiemelni, az sem mindegy, miképpen és hányszor mérjük a vérnyomásunkat.

– A helyes vérnyomásmérés, a három egymás után egy-egy perc különbséggel, ugyanazon a karon mért mérés. Ez adja a hiteles eredményt. Előfordulhat, hogy a jobb, vagy bal karon mért eredmény eltérő, ezesetben mindig a magasabb értéket kell figyelembe venni – hangsúlyozta a főorvos.

Annak a lakosnak, akinek a helyszínen mért mindhárom egymást követő mérése meghaladja a 140/90 es értéket, vérnyomásnaplót ajándékoznak az asszisztensek és ellátják a szükséges információkkal. Ilyen esetben érdemes egy vérnyomásmérőt beszerezni otthonra és pár hét adatainak naplóba történő rögzítését követően felkeresni a háziorvost, akivel megbeszélhetik a továbbiakat.

– Ebben az országban szerény becslésem szerint megközelítőleg 4 millió hipertóniás személy él. Ennek ellenére nincs hipertónia klub, a világon legnagyobb rizikófaktorú betegséggel nem foglalkozunk eleget. A hipertónia nem csak a kardiológusok és belgyógyászok belügye. Minden orvos-beteg találkozásnak vérnyomásméréssel kellene kezdődnie – véli dr. Benczúr Béla.

A „május a vérnyomásmérés hónapja” kampány során az EFI és a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház munkatársai a térség több helyszínén várják ingyenes mérésre a lakosságot.

Forrás: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház