A Bugát Pál Kórház ebben az évben alapításának 185. évébe lépett. A jubileumi évfordulót programsorozattal ünnepli az intézmény, emlékezve az elődökre és tisztelgéssel minden egykori és jelenlegi gyógyító előtt. A szervezők célja, hogy ráirányítsák a figyelmet egy olyan intézményre, amely 185 éve hittel, szívvel és tudással teszi a dolgát.

A jubileumi programsorozat négy gondolati modul köré épül: egészségtudatosság, tudomány, tradíció, társadalmi összefogás. Az egész évre szóló programsorozat első állomása az MRI január 31-i ünnepélyes átadása és az I. fázisú klinikai kutatás bemutatása volt.

Az egészségtudatosság, az egészségkultúra fejlesztése érdekében minden hónapban tematikus egészségnapokat szerveznek, ahol az attrakciók mellett a legkiválóbb szakemberek tudományos előadásait lehet majd meghallgatni.

A prevenció jegyében a kórház részt vesz az Európai Rákellenes Kampányban. Kifejezett fókuszt kap a méhnyakrák és a mellrák szűréseken való részvétel serkentése. Ennek érdekében rendszeres és célzott szűréseket végeznek a településeken és a szakrendelőben is.

Minden hónap egy meghatározott napján a kórház szakrendelőjébe érkezők táplálkozási tanácsadást kérhetnek, megmérik a vérnyomásukat, a testtömeg-indexüket és vércukorszintjüket is.

Séta az egészségért program keretében heti rendszerességgel szervez sétát az intézet a kórházban dolgozó kollégák és a lakosság megszólításával, a Mátra legszebb helyeire. A kórház felkérésére neves sportolók népszerűsítik a rendszeres mozgás egészségmegőrző szerepét.

A tradíciók ápolása okán megemlékeznek a magyar ápolás nagyasszonyáról, Kossuth Zsuzsannáról, és folytatódik a kórház történetének bemutatása a hotel épület I. emeleti folyosóján. Megújul a kórházalapító igazgatók sírja is, mellyel méltón fejezi ki tiszteletét az intézmény a kórház névadója, Bugát Pál előtt. Szeptemberben jubileumi tudományos ülés foglalja majd keretbe az elmúlt 185 év történéseit.

Ha egykoron nem is így nevezték, de a társadalmi összefogás szép példája révén sikerült Dr. Horner (Vezekényi) István tisztiorvosnak és segítőinek 1838-ban megalapítani a kórházat. A jubileumi év lehetőséget ad a segítő, közösségi szellem újbóli átélésére.

A jubileum kapcsán a Bugát Pál Kórház orvosigazgató- helyettesével beszélgetett a Gyöngyösi TV.

Forrás, fotó: Bugát Pál Kórház