Az Ukrajnában zajló háború és a migrációs folyamatok miatt a tuberkulózis terjedése egyre nagyobb gondot jelent a térség országaiban. A fertőző betegségek megállítására, feltárására és azok kezelésére több projektet is elindítottak az elmúlt években.

Két évvel ezelőtt a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Központi Kórház a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közös projektbe kezdett, amely a tbc feltárására és a prevencióra helyezte a hangsúlyt. A két intézményben közös elméleti és gyakorlati továbbképzéseket tartottak, valamint modern diagnosztizáló- és laboreszközöket szereztek be annak érdekében, hogy csökkenjen a magyar-ukrán határforgalom növekedése okán tapasztalható fertőzésveszély.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai központjában megtartott konferencia megnyitója előtt a küldötteket Jakab István, a magyar országgyűlés alelnöke és Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke köszöntötte, akik kiemelték az ilyen és ehhez hasonló projektek fontosságát, amelyek elmélyítik a két ország kapcsolatát is.

A rendezvényen a fenntartó képviseletében Dr. Szondi Zita, az OKFŐ főigazgató-helyettese, valamint az OKFŐ kommunikációs és PR főosztályvezetője, Deák József Gábor vett részt. Személyes jelenlétével támogatta a szakmai munkát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Dr. Szűcs Attila, Komán Attila fejlesztési igazgató, valamint a projekt-megvalósító team: Farkasné Szondi Anita, Kis-Jávor Ágnes, Dr. Kerényi Ildikó és Dr. Ugronné Sarkadi Csilla. A záró konferencián részt vett továbbá Nagy Béla a rendezvénynek helyt adó, Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatója, Vaszily Demanchuk a Kárpátaljai Regionális Tanács alelnöke, valamint Bartha József a KMKSZ frakcióvezetője.

Dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes elmondta, a projektek tervezése során hármas célt tűztek ki maguk elé a projektben résztvevő intézmények. Az elsődleges kiemelt cél az volt, hogy határokon átívelő tudásmegosztással dolgozzanak együtt. Természetesen az orvostudomány, az orvosi technológia fejlődése megköveteli, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel dolgozzanak az egészségügyi ellátók, ezért új eszközök beszerzése is fontos kitűzött cél volt. A szakmai és kollegiális együttműködések kialakításával és elmélyítésével a harmadik célkitűzés is megvalósult. – Igen nagy értéket képeznek ezek a kapcsolatok, melyek túlmutatnak ennek a projektnek a keretein és igazi barátságokká alakultak az évek során. Örülünk annak, hogy a határok leküzdésével lehetőségünk nyílt a közös munkára a betegek érdekében, akiknek a lehető legtöbbet kívánjuk adni, akár az ukrán oldalon, akár a magyar oldalon fordulnak hozzánk – emelte ki a főigazgató-helyettes. Ha a jövő projektjei is hasonló eredményeket tudnak hozni, mint amilyeneket ezen a záró konferencián is megismerhettünk, az mindannyiunk közös érdeme lesz – zárta beszédét Dr. Szondi Zita.

A projekt keretében a munkácsi központú gyermekkórház olyan technikai eszközöket szerezhetett be, amelyekkel könnyebben felismerhetők a tbc-s esetek, emellett pedig más megbetegedések felderítésében és kezelésében is hasznosak lesznek – emelte ki Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház megbízott igazgatója. A tuberkulózis tényleg nem ismer határokat, a jelenlegi helyzetben, amikor vidékünkön emelkednek az esetszámok, nagyon fontos, hogy reagáljunk, ebben segít ez a program is, emelte ki Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció egészségügyi főosztályvezetője.

A magyar oldalon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézet eszközparkja csúcstechnológiájú digitális berendezésekkel korszerűsödött, valamint a Jósa András Kórház gyermekosztályára is egy új röntgenkészüléket vásároltak.

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, Magyarországon a tbc epidemiológiai helyzete biztonságos. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évi néhány, tíz-húsz megbetegedés történik, ami nagyon kevésnek mondható. – Mivel a tbc egy igen erősen fertőző betegség, szükséges, hogy minél előbb, időben kiszűrjük a pozitív eseteket a fertőzési gócok kialakulásának megakadályozása érdekében, és ezzel megakadályozzuk a fertőzés széleskörű továbbterjedését. A kárpátaljai esetszámok növekedése arra figyelmeztet, hogy erősíteni kell a szűréseket, minél hamarabb izolálni a betegeket és elkezdeni a kezelést, hogy komolyabb fertőzési hullám ne alakulhasson ki – mondta el a főigazgató.

„A tbc nem ismer határokat” projekt összértéke több mint 950 ezer euró volt. A felek a záró konferencián megegyeztek abban, hogy keresik a lehetőségeket és az áprilisi pályázati nyitással új projekt megkezdésén és egy újabb közös együttműködésen fognak dolgozni.

Forrás: TV21 Ungvár, Kölcsey Televízió, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház