A beruházás nyíregyházi fejlesztéseit március 10-én adták át a szabolcsi vármegyeszékhelyen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának tájékoztatása szerint a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI határon átnyúló Együttműködési program, „A tbc nem ismer határokat” című projektjében a szabolcsi kórházcsoport tüdőgondozója és a munkácsi regionális gyermekkórház új röntgenberendezéseket kapott, amelyek a tbc megelőzésében és a megfelelő korai kezelésben jelentenek segítséget.
Szűcs Attila kiemelte: a 2021 májusában kezdődött program segítségével a vármegyei-városi tüdőgondozó intézet eszközparkja egy padlós digitális felvételi berendezéssel és egy mellkasi direkt digitális felvételi állomással bővült, egy digitális felvételi-átvilágító röntgent pedig a gyógyintézmény gyermekosztályán állítottak munkába.
A kórházban megvalósuló fejlesztések értéke 184 millió forint volt, az új gépeknek köszönhetően pedig magasabb színvonalon tudják ellátni a betegeket – mondta a főigazgató.
Ajzner Éva, a nyíregyházi székhelyű intézmény orvosigazgatója az esemény keretében arról beszélt, hogy a modern gépek érkezése és az ehhez szükséges informatikai fejlesztés a korábbi, mára jelentősen elavult radiológiai leletezési technológiát váltotta ki. Kiderült az is, hogy az Európai Unió által 847 ezer euróval támogatott program kárpátaljai, 380 ezer euró értékű moduljában röntgendiagnosztikai és laboratóriumi berendezéseket, illetve mellkasműtétekhez használható eszközt vásárolt a munkácsi kórház. A projekt részeként az ukrán orvosok szakmai tréningeken vettek részt a magyarországi kórházakban.
Forrás, fotó: Magyar Hírlap