A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója bevezetőjében elmondta: „Manapság egy tüdőbeteg gondozottnál nem nagyon gondolunk tbc-re. Míg 1950-ben mintegy ötvenezren betegedtek meg és tízezren haltak meg tuberkulózisban, addig 2020-ban csupán 370-en betegedtek meg és a betegség következtében 16-an haltak meg. A kedvező eredmények hátterében jól szervezett hálózatra, megfelelő fekvő- és járóbeteg kapacitásokra, képzett munkatársakra, hatékony jogszabályokra volt szükség annak érdekében, hogy a tudomány felfedezéseit, a hatásos gyógyszereket és a prevenció eszközeit eredményesen alkalmazhassuk.”

Dr. Böcskei Csaba a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház osztályvezető főorvosa hozzáfűzte: „Joggal lehetünk büszkék sikereinkre helyi vonatkozásban is, hiszen a Tüdőgyógyászati Osztály eredményes munkájának elismeréseképpen több ízben – utoljára 2016-ban – nyerte el a legnagyobb szakmai díjat, a Korányi Sándor vándorserleget. Ebben az évben országosan itt volt a legalacsonyabb a tbc előfordulása.”

A különleges összeállítást az ország 11 kórházában mutatják be, korábban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban és Székesfehérváron is megtekinthették az érdeklődők.

Forrás, fotó: Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház