A kiállítás megnyitóján Prof. Dr. Bucsi László, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Pápai-Székely Zsolt, a Pulmonológia Osztály osztályvezető főorvosa, Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója, valamint Dr. Szabó Katalin, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmuzeológusa bemutatták a betegséget és annak történetét, az egykor a legnagyobb népegészségügyi kihívást jelentő kórt, amely napjainkra ritka betegséggé szelídült.

Az óriásposzterekről azonban azt is megtudhatjuk, hogy a nagyvilág egyes régióiban még ma is növekedési tendencia tapasztalható a tuberkolózis terjedésében, ráadásul épp ezekben az övezetekben a népesség robbanásszerűen növekszik, az emberek többsége elmaradott szociális és higiénés körülmények között él, az érintett országok egészségügyi ellátórendszere sok esetben nem elégséges, ezért a tbc gyógyítása és megelőzése ezekben a térségekben kihívást jelent. A betegség tehát még mindig itt van velünk, nem vehetjük félvállról, ezért is fontos, hogy a kiállítás minél több emberhez eljusson.

A különleges összeállítást az ország 11 kórházában mutatják be, korábban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben és a Szolnoki Hetényi Géza Kórház aulájában is megtekinthették az érdeklődők. Székesfehérváron, az I. sz. Szakrendelőben három héten keresztül lesz látható, a vándorkiállítás következő állomása pedig Tatabánya lesz.

Forrás, fotó: Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház