A projekt - amely tartalmazza az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztéseit - még jelenleg is tart. Az épület berendezése, felszerelése és a működéshez szükséges engedélyek beszerzése zajlik, a tervek szerint 2023 áprilisában megtörténhet az egynapos sebészeti ellátást biztosító új egységben az első beavatkozás.

A betegellátás során egyre jelentősebb igényként merül fel, hogy az orvostudomány modern szakmai és technikai eszközeinek felhasználásával tudják a betegek igénybe venni az egészségügyi ellátást, és minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába. A technológia rohamos fejlődésének, a műszeriparnak, valamint az anyag-kutatásoknak köszönhető minimál invazív eljárások és modern műtéti feltételek lehetőséget adnak erre. A minimál invazív sebészet és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma növekedett, ami lecsökkentette a kórházban tartózkodás szükséges idejét, kevesebb komplikációt és gyorsabb gyógyulást eredményezett. További előnye, hogy nem szükséges a beteget költséges aktív kórházi ágyon fektetni.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely - a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben - 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.

Az egynapos sebészeti beavatkozási arány magyarországi növekedése elmarad a nyugati átlagtól, és továbbra is az aktív fekvőbeteg-ellátáson marad a hangsúly, ami jelentősen költségigényesebb forma. Emiatt szükséges az egynapos sebészeti ellátás infrastrukturális-, humánerőforrásbeli-, módszertani-, technikai feltételeit megerősíteni, valamint az ellátással érintettek szemléletformálására odafigyelni annak érdekében, hogy azon beavatkozások, amelyek elvégezhetőek egynapos sebészeti műtét keretében, ne fekvőbeteg-ellátási forma keretei között valósuljanak meg.

Forrás, fotó: kecskemet365.hu