Forrás: Facebook/ Takács Péter - egészségügyi államtitkár

 

A program kezdetekor, csütörtök reggel kilenc órakor már legalább harmincan vártak a vizsgálatokra, amelyeknek jelentőségéről ezúttal sajtótájékoztatót is tartottak.

Az eseményen részt vett dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Bábiné Szottfried Gabriella, az OKFŐ népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese, dr. Vácity József, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Pajtók Gábor, országgyűlési képviselő, valamint a település polgármestere, Sári László.

Dr. Rétvári Bence elmondta, hogy a nyári szünetben országszerte tíz szűrőbusz kezdi meg működését a vármegyékben, amelyek mostantól a vármegyei kórházak koordinálásával látják el feladatukat. Jellemzően olyan szűrési helyszíneket választanak, amelyek viszonylag távolabb esnek az erre alkalmas egészségügyi intézményektől, s emiatt nehezebben jut el a lakosság a prevenciós vizsgálatokra. A cél a megelőzés, a betegségek korai szakaszban való felismerése, s az azt követő gyógyulás esélyeinek növelése.

Bábiné Szottfried Gabriella hangsúlyozta, a helyszínek kiválasztását egy előzetes felmérés előzte meg, mely alapján elsődlegesen olyan helyekre irányítják a spciális járműveket, ahol a statisztikák szerint nagy szükség van a prevencióra. Kerecsenden például ilyen terület a szájüregi szűrés, amelyre minden lakosnak módja nyílik a szűrőbuszon. A főigazgató-helyettes asszony végezetül köszönetet mondott az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, védőnőknek és asszisztenseknek a szűrőprogram sikeressége érdekében végzett mozgósításért.

Dr. Vácity József kifejtette, hogy az egészségügyi intézmények és a lakosság is sokat köszönhet a kormányzati intézkedéseknek, a szűrőbuszok működtetése tehermentesíti a központi kórházakat, ráadásul olyan helyekre is eljut ez az életfontosságú szolgáltatás, ahol a szűrővizsgálatokat eddig kevesen vették igénybe. Kiemelte, hogy az igazi eredményekhez a lakosság intenzív részvételére is szükség van.

Dr. Pajtók Gábor rámutatott, a kiemelt kormányzati célok egyike az, hogy az egészségügyi szolgáltatások minél közelebb kerüljenek a lakóhelyekhez. A szűrőbuszok országos programja is ezt célt szolgálja. Utalt arra is, hogy az egyének felelősségvállalása is nélkülözhetetlen, ami megnyilvánulhat például abban, hogy egészségtudatosabban élik mindennapjaikat és kihasználják a lakossági szűrőprogramok adta lehetőségeket.

Sári László polgármester köszönetet mondott a kormányzati segítségért, melynek köszönhetően a községben korszerű, új orvosi rendelő és komfortos háziorvosi szolgálati lakás épült az elmúlt években, amely biztonságosabb alapellátást tesz lehetővé. Megemlítette, hogy civil és önkormányzati összefogással jól sikerült ingyenes egészségnapot szerveztek a helyieknek, ahol több mint százhúszan vettek részt a szűréseken.

A szűrésre jelentkezőknek az előzetes regisztráció után lehetőségük volt ujjbegyből történő vérvétellel vércukor- koleszterin- húgysavszint mérésre, vérnyomás, pulzus ellenőrzésre, szívérrendszeri, stroke kockázat becslésre, szájüregi szűrésre, valamint hasi és pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatra is.

Forrás: heol.hu, fotó: Ruzsa István