Az élményfestést valójában érzékenyítő festésnek is lehetett volna mondani, amire egyébként a meghívó egyértelműen utalt: "Veled is előfordult már, hogy megrettentél a pszichiátria, pszichiátriai beteg, pszichiátriai osztály említésére? Gondoltár már arra, hogy a pszichiáterek, pszichiátrián dolgozók valamiféle csodabogarak és csak beszélgetnek a betegekkel, vagy leszedálják őket és előbb-utóbb ők maguk is kicsit furcsák lesznek? Éreztél már szorongást, ha pszichiátriai betegséggel élő személlyel kellett egy társaságban lenned? Gondoltál már valaha arra, ha pszichiátriai betegséggel élő személyt vizsgáltál, elláttál, hogy a panaszai egyik oka a pszichiátriai betegsége és nem tudod, hogy hitelt adj-e az általa elmondottaknak?"

Tapasztalatok szerint ugyanis az egészségügyi dolgozóknak csupán mintegy 20 százaléka az, akik viszonylag minimális előítélettel viseltetnek a pszichiátriai ellátottakkal és ellátókkal szemben. Csekély vigasz, hogy a pszichiátria stigmatizáltsága nem csupán magyarországi, hanem globális jelenség.

Az „élményfestést" az első lépések egyikének szánták, mellyel talán csökkenthetők a pszichiátriai osztályokkal és betegeikkel szembeni előítéletek, legalább a kórházon belül. A programot Dr. Máttyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosa nyitotta meg, a foglalkozást Pintér Dóra pszichológus vezette.

Forrás, fotó: keol.hu