Szita Károly (Fidesz–KDNP), a somogyi vármegyeszékhely polgármestere az eseményen azt mondta: a központ az önkormányzat és a Kaposi Mór Oktató Kórház együttműködésében szűrővizsgálatok elvégzésére ad lehetőséget az Egészséges Kaposvár 2030 programban megfogalmazott azon cél érdekében, hogy az évtized végére Kaposvár legyen az a város, ahol az ország legegészségesebb lakosai élnek.

„Az egészségünkért mi magunk tehetünk a legtöbbet, a tapasztalat ugyanakkor az, hogy hiába invitálnak bennünket sokszor szűrővizsgálatokra, azokat alig vesszük igénybe” – fogalmazott a településvezető. Hozzátette: bíznak benne, ha a vizsgálat nem kórházban van, szívesebben vesznek rajta részt az emberek.

Szita Károly Moizs Mariannt, a Kaposi Mór Oktató Kórház közelmúltban távozott főigazgatóját méltatva arra hívta fel a figyelmet, hogy vezetésének másfél évtizede alatt az egészségügyi intézmény 17 milliárd forintból megújult, s nemcsak országosan, hanem Közép-Európában is példaértékű kórházzá vált. Moizs Mariann inspirálta az Egészséges Kaposvár program céljait azzal, hogy eléjük tárta a népegészségügyi adatokat és javaslatokat tett a problémák megoldására – mondta a polgármester.

Moizs Mariann, a kórház korábbi főigazgatója Magyarországon egyedülállónak nevezte a kaposvári kezdeményezést, szavai szerint ilyen nagyságrendben máshol nem végeznek kórházon kívüli szűrővizsgálatokat. A Polgárok Házában általános egészségi állapotfelmérés, egészségfejlesztés zajlik, a szervezett népegészségügyi szűréseket ugyanakkor, mint a mammográfiát, vagy az endoszkópos vizsgálatokat, továbbra is a kórházban végzik – mutatott rá. Elmondta, a jelenlegi egészségpolitikának kiemelt feladata a népegészségügy. – Kaposvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy 2019 óta van egy saját népegészségügyi programja – hangsúlyozta Moizs Mariann. – Ez példaértékű. Más magyarországi városokban nemcsak ilyen szintű egészségközpont nincsen, hanem ennyire összetett és színvonalas egészségprogram sem.

Inczeffy István, a kaposvári kórház főigazgatója az eseményen kiemelte, aki panasz és tünetmentesen él, egészségesnek érzi magát, de úgy gondolja, hogy ez mind kevés, akkor nyugodtan kopogjon be az egészségpont ajtaján. – Ha valami baj van, de azt nem érzi még a páciens, itt akkor is időben ki tudjuk szűrni – hangsúlyozta Inczeffy István. – Ma már nem képzelhető el az egészséges életmód szűrővizsgálatok és megelőzés nélkül. Mindenki szeretne egészségesen élni, de azért cselekedni kell – tette hozzá a kaposvári kórház főigazgatója.

Inczeffy István azt is hozzátette: a kórházban továbbra is rendelkezésre állnak a különféle szűrővizsgálatok. Az egészségpontban olyan ellenőrzéseket végeznek el, amelyeket a szakemberek nem kórházi körülmények között is végre tudnak hajtani. A kórház főigazgatója kiemelte, az új egészségügyi intézmény országos szinten is egyedülálló.

Forrás, fotó: magyarhirlap.hu, Somogyi Hírlap