A projekt tartalmának bemutatása:
A COVID-19 világjárvány megjelenése számos kihívást támasztott Magyarország közszolgáltatási rendszereivel szemben, és a leginkább érintett egészségügyi ellátórendszer mellett kihatott további területekre is, ahol sürgető beavatkozások váltak szükségessé. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint kulcsfontosságúvá vált a járványügyi rendszer rezilienciájának javítása, a pandémiás készültségi szint fokozása, a minőségi egészségügyi adatok időben történő elérése, a válaszadás gyorsaságának és minőségének javítása, valamint az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása. A pandémiás válaszadás fejlesztését szolgáló intézkedések elsődlegesen a COVID-19 világjárvánnyal közvetlenül érintett egészségügyi és járványügyi rendszer fejlesztésére és a járvány terjedését befolyásoló közszolgáltatásokba való beruházásokra irányulnak.

A projekt célja:
A fejlesztés stratégiai célja a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása a Covid-19 járványhelyzetben, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése. A projekt során 60 000 db Veklury3 Covid-19 vírusfertőzés kezelését szolgáló gyógyszer beszerzésének költsége kerül elszámolásra.

A program kapcsolódik az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 7. prioritásához: A Covid-19 világjárvány okozta válsághelyzet és az Oroszországi Föderáció által elkövetett katonai agresszió eredményezte migrációs kihívások kezelésére szolgáló intézkedések (ESZA), valamint a Tanács 1303/2013/EU (2013. december 17.) rendeletének 65. cikk (10) bekezdése alapján a Covid-19 járvánnyal összefüggő kiadásokhoz. A projektek forrása az Európai Unió Európai Szociális Alapja, a finanszírozás a Covid-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik, a támogatás vissza nem térítendő.

Sajtóközlemény 2023.11.30.

Eredménykommunikációs kiadvány

Letölthető tájékoztató