Projekt cím

Xt-EHR közös fellépés – A kiterjesztett EHR@EU adattér elsődleges használatára

Projektazonosító

101128085

Támogatási szerződés azonosító

101128085 — Xt-EHR

Projekt cím angolul

JA Xt-EHR – Extended EHR@EU Data Space for Primary Use

Rövid projekt név

Xt-EHR

Támogató program

Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökség (HaDEA) EU4H támogatások

Támogatás a programból (Pénznem)

EUR

Támogatás a programból (összeg)

4 716 638,9 €

Projekt teljes költségvetése (összeg)

5 895 799,3 €

Az OKFŐ-re jutó támogatás a programból (teljes összeg)

74 543,69  €

Az OKFŐ-re jutó támogatás  a programból (%)

80%,  59 634,95 €

Az OKFŐ-re jutó hazai társfinanszírozás (%)

0%

Az OKFŐ által biztosított önerő intézményi forrásból (%)

20%,  14 908,75 €

Támogatást igénylő

National eHealth Authority of Cyprus (ETHNIKI ARCHI ILEKTRONIKIS IGEIAS CY ) (www.neha.gov.cy)

Főkedvezményezett

National eHealth Authority of Cyprus

Konzorciumi partnerek száma összesen

25 partner (BEN), 25 kapcsolt szervezet (AE) és 4 társult partner (AP)

Projekt célja

A hamarosan megjelenő Európai Egészségügyi Adatteret (EHDS) előkészítő új közös fellépés célja, hogy összhangban a Bizottság "A digitális korszakra alkalmas Európa" című politikai prioritásaival és az EU4Health program "egészségügyi rendszerek megerősítése" általános célkitűzéseivel elősegítse az egészségügyi adatok interoperabilitását és cseréjét az EU tagállamok között. Fokozza együttműködésüket az elsődleges és másodlagos adatok tekintetében, biztosítva az egyének számára, hogy egészségügyi adataik felett rendelkezzenek. Emellett támogatást nyújtson az EHDS használatára történő felkészülésben, különös tekintettel az olyan egészségügyi adatok elsődleges felhasználása, mint például a határokon átnyúló e-receptek, betegadatlapok, laboreredmények, diagnosztikai felvételek és zárójelentések.

A fentiek érdekében az Xt-EHR európai szinten végrehajtási útmutatókat, technikai specifikációkat, javaslatokat és megfelelőségértékelési keretrendszert fog kidolgozni az európai elektronikus egészségügyi dokumentumcsere formátum (EEHRxF) elfogadásához.

 

A közös fellépés fő célkitűzései elősegítik a következőket:

 

1. Az európai elektronikus egészségügyi dokumentumcsere-formátum (EEHRxF) széleskörű elfogadását az összes uniós elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EHR) rendszerében.

2. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR-ek) és a határokon átnyúló egészségügyi ellátás további felhasználási lehetőségeit a MyHealth@EU szolgáltatáson túl.

3. Biztosítják az EHR-rendszerek és wellness-alkalmazások tanúsítási és címkézési folyamatainak kialakítását az egységes európai digitális piacon.

4. Igazolják a kiválasztott felhasználási esetek fenntarthatóságát.

5. Biztosítják a megfelelő műszaki előírások és végrehajtási útmutatók kidolgozását a tagállamokban történő hatékony EHDS-rendelet-átvétel érdekében.

6. Kiterjeszti a releváns korábbi projekteket és kezdeményezéseket, valamint együttműködést folytat más projektekkel és kezdeményezésekkel a digitális egészségügyi ellátás és az európai interoperabilitás területén.

7. Újra felhasználja a digitális egészségügy és az európai interoperabilitás irányításához szükséges valamennyi meglévő eszközt, beleértve a MyHealth@EU keretében már elfogadott előírásokat, a meglévő tesztelési eszközöket és eljárásokat, valamint a tagállamok által elfogadott meglévő szoftverkomponenseket.

 

Xt-EHR projekt konzorciumát a Ciprusi Nemzeti e-Egészségügyi Hatóság vezeti és koordinálja. A közös fellépésben az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) kívül 24 partner (BEN), 25 kapcsolt szervezet (AE) és 4 társult partner (AP) vesz részt.

Magyarországot a 30 hónap futamidejű projektben az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft (ESzFK) kompetens hatóságként, az OKFŐ pedig kapcsolt szervezetként képviseli.

Támogatási szerződés

101128085 – Xt-EHR

Egyéb információk a projektről