A magaságyást a kórház komposztálójából származó termőfölddel töltötték fel, és az udvaron úgy helyezték el, hogy a kórtermek ablakából jól látható legyen. Így a mozgásukban korlátozott betegek is megcsodálhatják a fejlődő növényeket. A veteményest gondos, dolgos, hozzáértő kezek keltették életre, hiszen sok beteg a kórházba kerülése előtti időkben évtizedeken keresztül kertészkedett otthon, így a palántázás, ültetés, gyomlálás feladatai már ismerősek voltak számukra. Az ágyásba hagymát, paradicsomot, paprikát, uborkát, szamócát és fűszernövényeket ültettek, a növények napi gondozása közben a betegek beszélgetnek és a jó levegőn vannak.

Nemrégiben takarították be az első teljesen bio, egészséges és friss uborkát és újhagymát a kertből, ami mellé házi zsír és ropogós kenyér is került a betegek asztalára uzsonnaként.

Az intézmény bízik abban, hogy a jó hangulatban, jó étvággyal elfogyasztott ízletes zöldségek, a saját munka eredménye fölött érzett sikerélmény és öröm, a közös élmény és a közös jövőbeli célok egyaránt hozzájárulnak betegeik mielőbbi gyógyulásához.

Forrás, fotó: Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet