Az idén 75 éves Mentőszolgálat ebben az évben is megrendezi a nagy érdeklődésre számot tartó Mentőnapot. Az eseményre látogatóknak valamint az ország különböző részeiről érkező bajtársaknak színes, családias jellegű programokkal készülnek a partnereikkel közösen. Ezen a napon az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak látványos mentési bemutatókat, járműkiállítást is szerveznek, továbbá az életmentés szinte valamennyi fontos szereplőjének (gyermekmentők, vízimentők, mentőkutyások és még számos más partnerszervezet) részvétele fogja színesíteni a rendezvényt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és intézményei az alábbi interaktív programokkal, tesztekkel, egészségügyi szűrésekkel, lakossági tájékoztató programokkal és tanácsadással várják az eseményre érkezőket:

  • Az Országos Kórházi Főigazgatóság Egészségügyi Szakképzés-fejlesztési Osztálya interaktív programra hív, lesz a standon terhességi szimulátor, anyasági mellény, időskori szimulátor, féloldali bénulást szimuláló ruha és „részeg szemüveg”, melyek az OKFŐ szakképzett munkatársainak segítségével próbálhatók ki. A látogatók a speciális kellékek segítségével megtapasztalhatják, milyen érzés lehet állapotosnak, öregnek, vagy féloldalasan lebénultnak lenni. VR szemüveg viselése közben pedig kipróbálhatják, hogyan tompulnak egyre jobban és jobban az érzékszervek alkohol, drogok és hallucinogének  hatására. A szimuláció a játékos tanulás és szórakozás mellett egyfajta érzékenyítő szerepet is betölt; a saját tapasztalat segít annak megértésében, hogy apró gesztusokkal, odafigyeléssel hogyan járulhat hozzá az egyén a környezetében élők mindennapi boldogulásához. 
  • Az Észak-budai Szent János Centrumkórház munkatársai vérnyomás-véroxiénszint- és pulzusméréssel, testsúly-, testmagasság-, testzsírösszetétel-méréssel, dietetikai, táplálkozási és életmód tanácsadással, EKG méréssel készülnek.
  • Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kollégáinál légzésfunkciós vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol CO-mérő mobileszközzel a tüdő szén-monoxid tartalmáról, Copd6 mérőkészülékkel a tüdő kapacitásáról és koráról valamint az oxigén szaturáció mérőeszközzel a vér oxigénszintjének értékéről kaphatnak a szűrésen résztvevők hiteles információkat. Emellett dohányzás leszoktatással kapcsolatos kérdőívekkel, tájékoztató anyagokkal és egyéni tanácsadással várják az érkezőket.
  • Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet stressz kérdőívekkel, személyre szóló tanácsadással készül az eseményre.
  • A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet munkatársainál kicsik és nagyok megtanulhatják az újraélesztést, amelyet felnőtt, gyermek és bébi újraélesztő babán demonstrálnak a trénerek, valamint megismerhetik egy szív modellen keresztül az egyik legfontosabb szervünk működését. Játékosabb része is lesz a programjuknak, kézhigiéné szkenner segítségével deríthetik ki a helyszínre látogatók, hogy egy-egy kézmosás után mennyire lesz valóban tiszta a kezük. A tapasztalatok szerint az eredmények néha meglepőek.

A Mentőnap helyszíne, kiállítói és programja IDE kattintva érthető el. Bővebb információ az eseményről a mentők közösségi felületein találhatók!

Fotó: Országos Mentőszolgálat