2018. április 23-25. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben a Szakma Sztár Fesztivál keretében Ápolás és gondozás kategóriában a WorldSkills 2019 Kazan döntőjét bonyolítottuk le.
A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók.

A Szakma Sztár Fesztiválra  Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, ahol a 2019-as WorldSkills versenyre válogattunk versenyzőt. 

A 2018. januárban országosan megjelent pályázatra összesen 17 fő pályázó jelentkezett. 2018. március 13.-án Honvédkórház Skill laboratóriumában zajlott az előválogató versenyen végül összesen 14 fő versenyző jelent meg. A versenyzők elsőként egy angol nyelvű interjún vettek részt a versenyzők. Ezt követően a versenyzők megkezdhették az írásbeli, majd a gyakorlati feladat megoldását is. A gyakorlati feladat során egy otthonápolási feladatot kellett a versenyzőknek megoldani. A szakmai zsűri előtt végrehajtott feladatot imitátor segítségével tettük élethűvé.

Az előválogatón az a nyolc versenyző kiválasztása történt meg, akik részt vehettek az V. SkillsHungary Nemzeti Válogató versenyen Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategóriában a döntőn.

A Hungexpon, a G pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.

A verseny megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is. 

A versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, valamint egy egészségfejlesztési sarkot is működtettünk. Ezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 1000 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat. Ezen felül számos érdekes tudnivalóval gazdagodtak a standot meglátogató diákok. 

Az ÁEEK többek között projektgazdaként is képviseltette magát 2018. 04. 23 - 25. között a Hungexpo-n. A Szakma Sztár Fesztivál és a WorldSkills nemzeti válogatóra érkező látogatók és érdeklődők körében szórólapokkal népszerűsítették az EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programot” a projekt munkatársai. A rendezvény első két napján a projekt stáb tagjai gondoskodtak az érdeklődők helyszíni tájékoztatásáról és a felmerülő kérdéseik megválaszolásáról egyaránt.

Az összesen háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. 

A verseny két napján imitátor segítségével, valós környezetben oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az első napon otthoni környezetben, egy elsősegélynyújtási feladat során, a második napon pedig kórházi környezetben mérhették össze tudásukat. A zsűri tagjai voltak: György Annamária ÁEEK EFF főosztályvezetője, Fehér Zsuzsanna a verseny expertje, Dr. Mártai István a MOT elnöke és Dr. Pápai Tibor az MHEK Honvédkórház Sürgősségi Centrum centrumvezető ápolója.

Az utolsó versenyző feladatmegoldását követően Varholik Dávid, a 2018. szeptember 26-28 között tartandó EuroSkills 2018 verseny Magyarországot képviselő ápolója a versenyfeladatot szintén bemutatta. 

A két napon át zajló verseny végeredménye: első helyezett lett Orosz Nikolett a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója, második helyezett Szabó Zsófia, a PTE SZESZI Szent-Györgyi Albert Tagintézmény tanulója, harmadik helyezett pedig Krizsán András, aki szintén a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanulója.

A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik további szakmai felkészítéseken részt venni és későbbi időpontban dől el ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2019-ben a WorldSkills Kazan versenyen.

A záróünnepségen ünnepélyes keretek között bemutatták a szeptemberi EuroSkills 2018 Budapest Magyarországot képviselő 27 versenyzőt – köztük Varholik Dávidot is. 

A fesztiválon  közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több, mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

Összességében az idei évben is egy sikeres versenyt zárhattunk.