Az esemény dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató köszöntő beszédével vette kezdetét, majd Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntötte a védőnőket, akik nem csak a családok, de egyben a kormány legfontosabb szövetségesei is, hiszen a kormány célja a magyar családok megerősítése és hatékony támogatása.

Dukai Miklós a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége elismerő oklevelét adta át azoknak a védőnőknek, akik kiemelkedően helyt álltak a háború elől menekülő családok ellátásában, példaadó, elkötelezett, lelkiismeretes munkájukkal hozzájárultak a Magyar Védőnői Szolgálat értékeihez, érdemeinek elismeréséhez. Az oklevél mellett a kitüntetettek egy selyemszalag origámi-kompozíciót, mint soha el nem hervadó, örök értékeket szimbolizáló virágszálat is kaptak, Orient Enikő textilművész „Szent Erzsébet rózsája” című munkáját.

Elismerést kaptak:

Móczáné Sándor Mónika védőnő, BOK Csarnok védőnői ügyelet koordinátora Dunakeszi
Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, MAVE elnök Főváros IV. kerület, Zugló
Mikus Katalin védőnő Főváros VIII. kerület, Józsefváros
Pongrácz Adél védőnő Főváros VIII. kerület, Józsefváros
Fazekas Anita kollegiális mentor védőnő Budakeszi
Pappné Kozma Erika kollegiális mentor védőnő Debrecen
Szumega-Kovács Szilvia védőnő Dunakeszi
Lenkei Mónika védőnő Ecseg
Mátyusné Vancsik Erzsébet védőnő Bócsa
Schadek-Bíró Éva szakmai munkahelyi vezető védőnő Főváros III. kerület, Óbuda
Hill Andrea védőnő Főváros III. kerület, Óbuda
Fekete Zsófia védőnő Főváros III. kerület, Óbuda
Virágh Imréné védőnő Nagylózs,

valamint a jövő védőnői:

Győry Júlia hallgató, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Védőnő Szak 3. évf.
Kelemen Dóra tanuló Budapest, Bókay János egészségügyi technikum 11. évf.

Dukai Miklós beszédében felidézte, hogy Magyarországon Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg az Országos Stefánia Szövetség 1915. június 13-án. A kezdeményezés része a Védőnői Szolgálat megalakulása, 1916-tól pedig Heim Pál jóvoltából elindult a magyar védőnőképzés is. A védőnők 108 esztendeje támogatják a magyar családokat, és olyan hivatást képviselnek, amelynek Európa-szerte nincs párja. A nevükből adódóan védelmet és biztonságot nyújtanak a családoknak, de munkájuk nélkülözhetetlen az oktatási-nevelési intézmények mindennapjaiban, az egészségfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátásában is. Az államtitkár rámutatott: az iskolai védőnők jelenléte az egészségtan oktatásában azért sem elhanyagolható, mert e tantárgy témái közé tartozik a személyi higiénia, illetve az egészséges életmód és az egészséges életmódra nevelés is. A lakosság egészségtudatosságának, életmódjának, életvitelének javításában rendkívül hangsúlyos és nélkülözhetetlen a szerepük. Ugyanilyen fontosnak nevezte a védőnők aktív jelzőrendszeri részvételét a három év alatti korosztály esetében, amellyel jelentősen növekedhet a gyermekvédelmi észlelőrendszer hatékonysága. Kiemelte: a kormány az elmúlt években számos intézkedést tett a védőnők anyagi megbecsültségének növekedése érdekében, továbbá, hogy a védőnők által használt tanácsadó irodák, rendelők szépüljenek, modernebbé, komfortosabbá váljanak.

A kormány egészségpolitikai munkájának egyik kulcsfogalma a megelőzés, melynek célja a népbetegségek számának csökkentése. Ennek érdekében népegészségügyi és prevenciós programokra van szükség, amelyek az egész társadalmat megszólítják és a védőnők a családokon keresztül több generációt is elérnek – mondta az államtitkár. Láthatják, tapasztalhatják, hogy komoly változások várhatók az egészségügyben, mely a méltán hungarikumként nevesített védőnői rendszert is érinti – mondta, majd úgy folytatta: a kormány a továbbiakban is azon lesz, hogy e nemes hivatást választók minden segítséget megkaphassanak.

Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgatója emlékeztetett, hogy a védőnők a pandémia időszakában is mindent megtettek annak érdekében, hogy minden segítséget megadjanak a rászorulóknak. Hozzátette: a lakossági visszajelzések még erősebbé tették a védőnők elismertségét, de újabb kihívásként jelentkezett a háborús helyzet, az Ukrajnából érkező családok gyermekeinek ellátása. Ugyanakkor gyorsan kialakították az eljárásrendet, és aki Budapestre érkezett, segítséghez jutott.

Az egészségügyi átalakítással kapcsolatban azt emelte ki: megváltozik az irányítás, a szándék az, hogy a védőnői szolgálat egységes, erős és minden szempontból felkészült legyen. Hozzátette: az OKFŐ mindent megtesz azért, hogy a családok ne érezzenek semmit abból, hogy a védőnők feletti irányítás módosul.

Bábiné Szottfried Gabriella, az OKFŐ főigazgató-helyettese ismertette az átalakítás részleteit: e szerint 2023. július 1-től az OKFŐ átveszi a területi védőnőket és egységes munkáltatói háttér kialakításával a vármegyei irányító intézményekhez kerülnek. Az irányító vármegyei kórházakban önálló szervezeti egységként jelenik meg a védőnői ellátás. Az átalakítás céljának nevezte az egységes munkáltatói háttér kialakítását, azt, hogy több mint 5 ezer védőnőnek ne 2200 munkáltatója legyen, mint jelenleg, valamint a működési feltételek azonos elvek mentén történő biztosítását.

Forrás: kormany.hu, fotó: Francz Ilona (ZSARU Magazin)