Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet 2,699 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló TIOP projektjének részeként nemcsak új osztály kialakítására nyílt lehetőség, hanem számos, nagy értékű eszköz is érkezett az Intenzív Osztályra. E mellett, a TIOP projekt magában foglalja az 1.512 m2-en kialakítandó új épülettömb megépítését, a főépület 2.023 m2-es területének komplett felújítását is.

A beruházásnak köszönhetően június közepén bruttó 150 millió forint értékben, több, mint 50 új eszköz érkezett a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet Intenzív Osztályára. Az eszközök sorából kiemelkedik a 6 darab csúcskategóriás, mobil, sterilizálható és röntgennel átvilágítható intenzív ágy. Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhetően a szükséges röntgen vizsgálat a páciens mozgatása nélkül, ágyban fekve végezhető. A felfekvések megelőzése érdekében valamennyi ágy decubitus matraccal felszerelt.
A mobilröntgen előnyei közé tartozik azon túl, hogy a beteget nem kell a vizsgálatok miatt szállítani, hogy kisebb sugárterhelést jelent mind a páciensek számára, mind a szakszemélyzetnek.
A hordozható color dopler egyaránt használható az Intenzív Osztályon és a Központi műtőben. Segítségével szövődménymentesen, pontosan lehet centrális helyzetű ereket, idegeket elérni, ezért a műtéti érzéstelenítésben elengedhetetlen.
A 6 darab betegőrző monitort a nővérpultnál elhelyezhető központi monitor rendszer teszi teljessé, amely hálózatos működése révén valamennyi képernyőt látja és képes azokat irányítani. Mindez gyorsabb diagnosztikát tesz lehetővé és nagyban megkönnyíti a munkavégzést, növeli a betegbiztonságot.

A fentiek mellett az Intenzív Osztály egy defibrillátorral és monitorral felszerelt reanimációs kocsival, 10 fecskendős, valamint 6 volumetrikus infúziós pumpával, 2 infúziós és 4 fecskendős anesztes infúziós pumpával, 3 respirátorral, betegőrző monitorokkal, tápszeradagolóval, betegmelegítővel, UH-os párásítóval, ideiglenes és noninvazív pacemaker-rel, monitorral ellátott defibrillátorral és vérmelegítővel is gazdagabb lett.

Szintén Európai uniós támogatásnak köszönhetően került sor a hatvani kórházban Sürgősségi Betegellátó Osztály kialakítására.
Az osztály elsődleges feladata az életveszély elhárítása, a beavatkozás nélkül egyébként halálhoz, vagy maradandó egészségkárosodáshoz vezető állapotok felismerése és az ide kerülő páciensek állapotának lehetséges stabilizálása, a másodlagos károsodások megelőzése.

Az újonnan kialakított osztály a kórház főépületének földszintjén kezdte meg működését és a nap 24 órájában fogadja a pácienseket. A sürgősségi jellegből és szemléletből fakadóan az ellátás nem érkezési, hanem súlyossági sorrend figyelembevételével történik. Az úgynevezett „triage” olyan klinikai kockázatkezelési rendszert jelent, amellyel meghatározható az adott beteg veszélyeztetettségi szintje és így optimalizálható az ellátórendszer kihasználtsága. A triage jelentősége abban áll, hogy azon páciensek ellátása, akik nem igényelnek sürgős ellátást, adott esetben átszervezhető a háziorvosi ügyelet vagy más járóbeteg szakellátás irányába. Az osztály elhelyezkedésének megtervezésénél fontos szempont volt, hogy az minél könnyebben megközelíthető legyen. Ezt a célt szolgálja a Központi Műtőblokk építésével párhuzamosan zajló, fedett mentőbeálló kialakítása is.

Forrás: Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet