Az elavult gép leszerelése, illetve az új korszerű MR berendezés telepítési munkálatai következményeképpen, közel egy hónapig leállnak az MR vizsgálatok az Intézményben, a sürgős vizsgálatokat Debrecenbe irányítják át.

A Szabolcs – Szatmár - Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelenleg az MR vizsgálatokat egy 14 éves, Siemens Magnetom Harmony típusú berendezéssel látják el. A korszerűtlen berendezés üzemeltetési-fenntartási költségei (javítás, hélium utántöltés, karbantartás, stb.) magasak. A kórházban kiemelkedő jelentőségű az MRI diagnosztika, hiszen a hatékony és gyors gyógyító tevékenység nyújtása elképzelhetetlen korszerű és megbízható diagnózisok felállítása nélkül.
A projekt keretében beszerzésre kerülő korszerű MRI-berendezés biztosítja, hogy az egészségügyi szolgáltatás igénybe vevők olyan pontos diagnózist kapjanak, amely alapját képezi a hatékony kezelésnek és minél gyorsabb gyógyulásnak.

A projekt eredményeképpen beszerzésre kerülő eszközök hatékonysága - a precíz diagnózisok felállításának lehetőségén túl - rendkívül energiatakarékos üzemeltetésben is megnyilvánul, tekintettel arra, hogy a cél olyan berendezés beszerzése, melynek napi fogyasztása legfeljebb 330 kWh, amely mintegy 39%-os megtakarítást jelent a Projekt megkezdésékor meglévő állapothoz képest.
Az alacsonyabb energiafelhasználás következtében a megtakarított energiamennyiség mintegy 28,9 tonna/év üvegházhatású gáz keletkezését előzi meg, amely jelentős mértékben hozzájárul a környezeti fenntarthatósági célok eléréséhez és a korszerű, környezetbarát egészségügyi ellátás biztosítását célul kitűző "zöld kórház" koncepció megvalósításához. A projekt összköltsége:  535.149.751.- Ft

Forrás: szabolcsihir.hu