A hagyományok előtt való tisztelgés jegyében megtartott rendezvényen beszédet mondott Prof. Dr. Bucsi László a Kórház főigazgatója, Nyul Zoltán a Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára, Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, továbbá Bernwallner Vilmos projektigazgató a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt.-Épkar Zrt. Konzorcium képviseletében.

A Kórház új tömbjében, az infektológiai, a pulmonológiai és az onkológiai osztály, valamint a hozzájuk kapcsolódó ambulanciák kapnak majd helyet, összesen 112 ágyon folyik majd a betegellátás. A Modern Városok Programnak köszönhetően a beruházással a XXI. századi, modern gyógyítási- és munkakörülmények valósulhatnak majd meg. Az új tömb építése és az összekötő folyosó felújítása a Minisztérium, a betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzése, valamint a hotel-diagnosztikaszakrendelő épületegyüttes átfogó légtechnikai fejlesztése pedig a Kórház megvalósításában történik.

A 6.113,5 m² hasznos alapterületű, háromszintes épületben összesen 64 db 1 vagy 2 ágyas önálló vizesblokkal rendelkező akadálymentesített kórtermet alakítanak ki. A természetes fény 149 db ablakon és 218 m² üvegfelületen keresztül jut majd be a helyiségekbe. Az új épület Kórházon belüli elhelyezése és az összekötő folyosó lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot az intézmény többi egységével, a diagnosztika és a sürgősségi betegellátó osztály közötti közvetlen elérhetőséggel biztosítja a rövidebb, biztonságosabb betegutat. Ezzel párhuzamosan a Kórház valósítja meg az új tömb működéséhez szükséges orvostechnikai, mobil bútorok és informatikai eszközök beszerzését, valamint a hoteldiagnosztika-szakrendelő épületegyüttes légtechnikai fejlesztését, melynek tervezésére, kivitelezésére és műszaki ellenőrzésére irányuló közbeszerzési eljárás jelenleg zajlik.

Az összekötő folyosó felújítása során korszerű nyílászárók beépítése, új hidegburkolat és teljes festés valósul meg. 2021. évben 11,4 Mrd, a 2022. évben további 3,6 Mrd forintot biztosított a Kormány a beruházás megvalósítására, tekintettel egyebek mellett a jelentős inflációs hatásokra is. Az eszközbeszerzésekre és a légtechnikai fejlesztésre a kórház részére rendelkezésre álló fedezet – szintén a Modern Városok Programnak köszönhetően – 1,6 Mrd forint.

A bokrétaünnep keretében a rendezvényen résztvevők helyszíni bejáráson tekinthették meg az új tömböt. A már szerkezetileg kész épület első és második szintjén jelenleg is zajlik a gipszkarton falszerkezet kiépítése, valamint gépészeti és elektromos alapszereléseket végeznek a szakemberek. A harmadik és negyedik szinten falazási és vakolási munkálatok zajlanak, továbbá készül a párazáró falazat is.

Az új épület átadására várhatóan 2024. II. negyedév végén kerül sor.

 

Forrás, fotó: Fejér Vármegyei Szent György Kórház