Az EFOP-2.2.19-17 azonosító számú európai uniós pályázat egyik kiemelt célja, hogy növelje a gasztroenterológiai járóbeteg-ellátás minőségét, a betegek komfortérzetét és elégedettségét. Éppen ezért a most kezdődő munkálatok során felújítjuk és átalakítjuk a járóbeteg-rendelés helyiségeit, a vizsgálókat, a folyosót, az orvosi szobát, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségeket (nővértartózkodó, előkészítő és betegmegfigyelő helyiségek, mellékhelyiségek).

Az épület-átalakítási munkálatok mellett egy video-kolonoszkópot és video-gasztroszkópot tartalmazó video-endoszkópos torony beszerzésére is sor kerül. Az új endoszkóp torony a jelenlegi legkorszerűbb technológiával működik, amely lehetővé teszi a még pontosabb és részletgazdagabb képalkotást. Ennek köszönhetően diagnosztikai és terápiás tevékenységünk tovább fejlődik, így betegeink még magasabb színvonalú ellátásban részesülhetnek a jövőben.

A projekt másik célkitűzése a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok fejlesztése, így intézményünk eszközparkja egy SPECT eszközzel bővül, amely kiegészül az elhelyezéshez szükséges rendelő kialakításával is. A nukleáris medicina körébe tartozó vizsgálat során radioaktív izotópokat használnak, amelyekkel információt nyerhetnek a szervek és a szövetek véráramlásáról és anyagcseréjéről, azaz a funkciójáról. Ennek eredményeként pontosabb képalkotási és diagnosztikai kapacitások állnak majd rendelkezésre kórházunkban. A fejlesztésnek köszönhetően amellett, hogy Baján is elérhetővé válik ez a fontos vizsgálattípus, az intézményben tovább emelkedik az izotópdiagnosztikai ellátás szakmai színvonala.

Az átalakítási munkálatok ideje alatt mindkét szakterületet érintően minden beteg megkapja a szükséges ellátást.

Forrás, fotó: Bajai Szent Rókus Kórház