Új utak a gyermek-alapellátásban címmel tartott szakmai nyitórendezvényt 2013. május 28-án a TÁMOP 6.1.4 Koragyermekkori program. A GYEMSZI és az OTH konzorciumában megvalósuló kiemelt projekt rendezvényén több mint 150 fő vett részt. A jelenlévő védőnők, házi gyermekorvosok és társágazati szereplők amellett, hogy megismerhették a Koragyermekkori program szakmai céljait, és azt, hogy miben hozhat változást számukra a projekt, előadásokat hallhattak a gyermek-alapellátás nehézségeiről és szépségeiről, valamint az alapellátásban dolgozók problémáiról és azok megoldási lehetőségeiről.
 
 
Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Fogarasi András professzor,
a Koragyermekkori program szakmai vezetője
 
 
A budapesti Benczúr Hotelben megtartott projektnyitó rendezvényen dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a GYEMSZI főigazgatója, dr. Török Krisztina beszélt a Koragyermekkori program jelentőségéről nemcsak a szervezet, hanem az egészségügyben dolgozók életében. Dr. Bánóczi Sándorné dr. Paller Judit országos tisztifőorvos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a program legfontosabb célkitűzése az, hogy a gyermekeink egészségéért és jövőéért tegyen, szoros együttműködésben a védőnőkkel, a háziorvosokkal és a szülőkkel.
 
Ennek az összefogásnak a gondolatát erősítették a rendezvényen elhangzó előadások is: a szervezők szakembereket és szülőket kértek fel arra, hogy a saját szemszögükből, szakmai vagy éppen szülői tapasztalataik alapján osszák meg tudásukat és észrevételeiket a gyermek-alapellátás jelenlegi helyzetéről, a változtatás szükségességéről és a lehetőségekről. A Koragyermekkori program szakmai vezetője, Fogarasi András professzor szemléletes előadásában ismertette a kiemelt projekt legfontosabb szakmai célkitűzéseit. A jelenlévők a nap során ízelítőt kaphattak a projektben is szerepet vállaló szakemberektől arról, hogy milyen eredményei vannak eddig a projektnek, és mi várható a közeljövőben, illetve a program zárását követően. 
 
 
Dr. Bánóczi Sándorné dr. Paller Judit országos tisztifőorvos
és dr. Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója a közönség soraiban
 
 
Dr. Kis Gabriella háziorvos és Magyar Katalin védőnő bemutatták, hogy a Koragyermekkori programban kifejlesztett új szülői kérdőívet milyen tapasztalatokkal tesztelték a sorokpolányi kisgyermekes szülők körében. A Debreceni Egyetem docense, dr. Kósa Zsigmond azt a témát járta körül előadásában, hogy mit nyújt a Koragyermekkori program az orvosi és védőnői képzőhelyek számára. A program képzési alprojektjének munkatársa, György Margit az egészségügyben dolgozók szupervíziójának fontosságára és a kiégés veszélyének elkerülésére hívta fel a figyelmet, kiemelve ezzel egyet a program védőnők és orvosok számára kínált gazdag képzési kínálatából.
Az orvosi és védőnői életpálya egy-egy szakaszát villantották fel dr. Király Balázs házi gyermekorvos és Kapás Emese területi védőnő előadásai. Dr. Király Balázs a XV. kerületi házi gyermekorvosi rendelő, a Zsókavár hányattatásai majd sikeres felújítása kapcsán szemléltette, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük mindennapi munkájuk során az orvosoknak az infrastrukturális és tárgyi feltételek hiánya miatt, ugyanakkor azt is, hogy a megfelelő anyagi források megléte milyen szemléletbeli változásokat eredményezett. Kapás Emese személyes példán keresztül mutatta be előadásában, hogy mik voltak azok az okok, amelyek miatt védőnőként pályaelhagyásra kényszerült, majd miért tért vissza mégis a védőnői szolgálatba.
Az egészségügy különféle szereplői közti együttműködés tapasztalatairól és a személyes hozzáállás fontosságáról beszélt Emmerné Sorompó Anett, a Bethesda Gyermekkórház szociális munkása és gyermekápolója. 
 
 
Gyermek-alapellátás a szülő szemével: Kovács Andrea
édesanya előadást tart
 
A résztvevők számára különösen megindító volt Kovács Andrea története, aki hat gyermek édesanyjaként a szülő szemszögéből mutatta meg, hogy milyen az élet akkor, amikor a gyermek fejlesztésre szorul, azonban a segítség késik, vagy éppen nehézkes ahhoz, hogy igazán hasznos legyen. Az ő beszámolója jól körvonalazható tanulsággal szolgált, amelyet a Koragyermekkori program is célul tűzött ki: ne legyen olyan gyermek, aki a korai intervenció útvesztőjében elveszik!
 
 
 
 
A rendezvény előadásai >>
 
 
 
(2013.06.25.)