Az idei évben (az EFOP-2.2.19 projekt keretében) eddig mintegy 310 millió forint értékű új és korszerű orvostechnikai berendezés érkezett a vármegye vezető egészségügyi intézményébe. Ennek keretében a Központi Képalkotó Diagnosztikai Centrum egy digitális röntgengéppel, egy modern, innovatív ultrahang berendezéssel gyarapodott.

A Szemészeti Osztályra a szemfenéki lézerezéshez szükséges szett és egy fotoréslámpa érkezett, mely lehetővé teszi a megfelelő világítás és fényszög beállítását a szemészeti vizsgálatok során. Továbbá az osztály gazdagodott egy újgenerációs, a szemnyomásmérés során alkalmazható, a betegek számára fájdalommentes vizsgálatot garantáló eszközzel, valamint egy szemészeti ultrahang berendezéssel is.

A Bőrgyógyászati Osztály egy videodermatoszkópot kapott. Ez tulajdonképpen egy nagyfelbontású speciális optikával ellátott kamera, melynek segítségével a szakorvosok 30-40-szeres nagyításban képesek vizsgálni az anyajegyeket, ezen túlmenően pedig ez az eszköz alkalmas a bőrrák hosszú távú megfigyelésére is. A bőrgyógyászati ellátásra szoruló betegek korszerű terápiás eszközeinek fejlesztése körében érkezett egy a szemölcsök eltávolítására használt, gyors, hatékony kriosebészeti berendezés is.

Az intézmény Urológiai Osztálya egy újabb uroflowméterrel bővült, amely a vizeletürítés sebességét méri.
A Belgyógyászati Centrum egy futószalagos ergométerrel kombinált terheléses EKG-vel gazdagodott.
A Szülészet-és Nőgyógyászati Osztály eszköztárháza négy vizsgálóággyal bővült.

A Sebészeti Centrum szakorvosainak tevékenységét egy új retroscope készlet segíti, ami a végbél területén jelentkező leggyakoribb betegségek (pl. aranyeresség, berepedés, gyulladás, végbél fájdalmak, daganatgyanú) vizsgálatára alkalmas.

A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum egy csontritkulásmérővel és két új, a felső- és alsó végtagi nyiroködéma kezelésére alkalmazott nyirokmasszázs géppel, ezen túl pedig egy a gyógytornához használható függesztőráccsal gazdagodott. Ez utóbbi eszközzel a masszázs, a hagyományos gyógytorna, a manuálterápia, a nyújtás, illetve az erőfejlesztés kombinációs kezelését tudják biztosítani a gyógytornászok a betegek részére.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztály egy komplett fül-orr-gégészeti kezelőegységet kapott. A Veszprém vármegyében élő lakosok gasztroenterológiai ellátásához két korszerű eszköz is érkezett, a gyermekek ellátására alkalmas gyerekgasztroszkópot, a felnőttekéhez pedig egy modern video duodenoszkópot szerzett be az intézmény, mely az ERCP műtéti beavatkozások nélkülözhetetlen eszköze.

A projekt keretében korábban tíz új, a kórházi sürgősségi ellátás során használandó ágy érkezett a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára, illetve érkezett egy új modern műtőasztal is, mely a Traumatológiai Centrum ambuláns műtőjébe került.

Az EFOP-2.2.19 projekt keretében érkezett eszközök nagyban segítik az orvosok és az egészségügyi szakemberek munkáját, és hozzájárulnak a betegek jobb és hatékonyabb kezeléséhez. A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház elkötelezett az egészségügyi ellátás színvonalának folyamatos fejlesztése iránt, az intézmény célja, hogy az új medikai berendezések még több embernek hozzanak gyógyulást és egészséget.

Az elmúlt két év nagy értékű eszközbeszerzéseiről, felújításról és a betegellátás érdekét szolgáló fejlesztésekről Töreki-Vörös Ibolya, az intézmény főigazgatója nyilatkozott a veol.hu újságírójának.

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház