Az Európai Unió célja, hogy a tagállamok közötti egyenlőtlenségeket csökkentse, amelyek a daganatok kezelésének lehetőségeiben és a túlélési mutatókban tapasztalhatók.

A hét új szakértői hálózat létrehozásával az Európai Unió JANE projektje (Együttes Fellépés a szakértői hálózatok létrehozásáért, EU Joint Action in Networks of Expertise on Cancer) a legnagyobb kihívásokat igyekszik megoldani.

Az új hálózatok az egészségmegőrzés mellett a túlélési arányok javítására, a palliatív ellátás, az egyénre szabott terápiák fejlesztésére, a legmodernebb orvosi erőforrások alkalmazására, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek jobb ellátásáért jöttek létre.
Ezek olyan – kihívást jelentő – szakterületek, amelyek számára különösen hasznosak az EU-n belüli határokon átnyúló szakmai együttműködések, a tudásmegosztás és a bevált gyakorlatok tapasztalatcseréje.

A résztvevő szakembereket arra kérték, hogy működjenek együtt, koordinálják munkájukat és közösen találjanak megoldást a fenti kihívásokra, hogy a daganatos betegek az Európai Unióban azonos színvonalú szolgáltatásokhoz férjenek hozzá az ellátás során és azt követően is, úgy, hogy ezek a szolgáltatások lépést tartsanak az orvostudomány és a technológia legújabb fejleményeivel.

A szakértői hálózatok előmozdítják az együttműködést és a tudásmegosztást a részt vevő uniós tagállamok között, támogatják a szakmai protokollok és a bevált gyakorlatok kidolgozását, elősegítik a kutatást és az innovációt, erősítik az oktatást és a képzést, végső soron pedig javítják az egészségügyi szakpolitikák megalkotását az EU-ban.

A daganatos betegségek továbbra is globális kihívást jelentenek a tudomány számára, a megbetegedések növekvő száma pedig – különösen az idősödő Európában – összehangolt válaszlépéseket követel. Ma a daganatos megbetegedések jelentik a halálozás egyik legfőbb okát, és az adatok szerint az EU tagállamok több mint felében a daganatok okozta halálozás meghaladja a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások számát.

Az EU célja, hogy kiegyenlítse a betegség kezelésében tapasztalható különbségeket és javítsa a túlélési arányokat. Számos daganattípus esetében Kelet-Európában magasabb a halálozási arány az európai átlagnál. Ennek megváltoztatása érdekében törekednek megbízható beteginformációk biztosítására, szűrések egységesítésére, az egyenlő hozzáférés biztosítására a kezelésekhez, valamint az ellátásszervezési és gazdasági nehézségek leküzdésére. A megelőzés, a korai diagnózis, a hatékony kezelés és a jobb túlélés érdekében egységes megközelítést kívánnak kidolgozni.

A JANE projekt 2022. októberében indult 16 európai ország, köztük Magyarország részvételével. Az Országos Onkológiai Intézet a JANE projekt öt munkacsoportjában is vállalt feladatot, köztük az összetett, rossz prognózisú daganatokkal foglalkozó hálózatban is. Az Onkológiai Intézetben a projekt témavezetője Dr. Masszi András, a Belgyógyászati Onkológiai és Hematológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A JANE eddigi tapasztalataira és eredményeire építve a közelmúltban egy újabb pályázatot (JANE2) nyújtottak be a partnerek valamennyi jelenlegi tevékenység folytatására és integrálására. A projekt újabb ciklusa várhatóan 2024. októberében kezdődik, és egy kibővített, 29 európai ország 121 partnerét magában foglaló konzorcium valósítja meg négy éven át. Az Országos Onkológiai Intézet a projekt következő szakaszában minden szakértői hálózatban részt vesz.

 

Forrás: onkol.hu