A kormányzat feladata, hogy biztosítsa az egészségügyi dolgozók számára a biztos megélhetést, az infrastrukturális hátteret, melynek köszönhetően munkájukat a legjobb tudásuk szerint végezhetik. Az elmúlt évtized alatt számos fontos és sikeres lépést tettünk a rezidens ösztöndíjtól a bérek emeléséig, a mentőszolgálat korszerűsítésétől és bővítésétől, a kórházak és szakrendelők felújításáig – emlékeztetett köszöntőjében a Nyíregyházi Nővérszálló bokrétaavató ünnepségén Lengyel László, a Belügyminisztérium egészségügy finanszírozásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program segítségével tizenöt kórházban fejlesztik az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeit, három helyen új nővérszálló épül, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szombathelyen.

Utóbbi beruházásokkal 368 új férőhely jön létre az országban, a felújítások során pedig 1209 férőhelyet korszerűsítenek - mondta el a helyettes államtitkár. Lengyel László megjegyezte, a koronavírus-járvány miatt az építkezések és a rekonstrukciók csak tavaly kezdődhettek meg: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban tavaly októberben adták át a Katalin-ház elnevezésű felújított nővérszállót, a többi helyszínen pedig ütemezés szerint zajlanak az építési és felújítási munkálatok.

Nagy Géza, az intézmény ápolási igazgatója elmondta, a kórházcsoport tagkórházainak 3200 szakdolgozójából mintegy 1800-an dolgoznak a Jósa András Oktatókórházban. Sokan messzebbről járnak be dolgozni, számukra jelent majd könnyebbséget ez a beruházás - tette hozzá.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, az elmúlt tizenkét éves kórházfejlesztési programban arra is figyeltek, hogy javuljanak a dolgozók munkakörülményei és emelkedjen a társadalmi megbecsülésük. Ilyen beruházás volt a kórházi óvoda és a parkolóház építése is – hangoztatta.

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés fideszes elnöke emlékeztetett, a nyíregyházi kórházat érintő komplex fejlesztés 2006-ban kezdődött el az érsebészeti centrum építésével, ezután kezdődött meg az úgynevezett tömbkórház-projekt.

Szeptember végén találkoztunk, amikor az alapkőletétel megtörtént – kezdte köszöntőjét Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Nemcsak nővérek, de fiatal, kezdő orvosok, orvos házaspárok számára is szeretnénk lehetővé tenni a lakhatást ebben az épületben, magas ár-érték arányban biztosítva a lakhatást azok számára is, akik a vármegye távolabbi részéből, vagy más vármegyéből szeretnének a mi intézményünkben dolgozni – szólt a lehetőségekről a vármegyei kórház főigazgatója.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház területén a régi infektológiai épület helyén kapott helyet az új, kétezer négyzetméter alapterületű, háromemeletes tömb, amely várhatóan idén ősztől nyújt majd kényelmes elhelyezést és a gyógyító munka utáni pihenési lehetőséget az ide költözőknek.

Forrás, fotó: mti.hu, nyiregyhaza.hu