A most átadott új, 400 milliós MRI-berendezéssel az intézmény mára a régió egyik legkorszerűbben felszerelt egészségügyi centrumává vált. Az eddig lezárt pályázatok egyrészt az elavult kórházi struktúra átalakítását, a kórházi műszerezettség megújítását, a betegbiztonság fokozását, másrészt az üzemeltetési költségek csökkentését és a betegek komfortérzetének javítását célozták.

A hatvani kórházban számos olyan fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, amelyeknek köszönhetően teljes mértékben, kívül-belül megújult az intézmény. 2011 és 2015 között több mint 4 milliárd forintot fordítottak a kórház fejlesztésére és strukturális átalakítására. Az eddig lezárt pályázatok egyrészt az elavult kórházi struktúra átalakítását, a kórházi műszerezettség megújítását, a betegbiztonság fokozását, másrészt az üzemeltetési költségek csökkentését és a betegek komfortérzetének javítását célozták.
A fejlesztéssorozat révén mára a régió egyik legkorszerűbben felszerelt egészségügyi centrumává vált az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet.
A TIOP-2.2.8/14 jelű pályázat keretében, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal kötött konzorciumi megállapodás értelmében 2015. decemberében megérkezett a Radiológiai Osztály eddig még hiányzó eszköze: egy korszerű, 1,5 Teslás MRI berendezés.
Az MRI vizsgálat jelenleg az egész orvostudomány egyik csúcsát jelenti. Haszna és jelentősége a betegellátásban rendkívüli, jelenleg ez nyújtja a legtöbb képi információt az emberi testről és kimagaslóan megbízható eredményt biztosít.
Az új berendezés, amelyet a Siemens szállított, egyúttal azt a fejlesztést „koronázza meg”, amelynek köszönhetően már a tavalyi évben egyetlen helyre – a főépület földszintjére került a teljes képalkotó diagnosztikai egység. Ez már eddig is magában foglalta a CT-t, a digitális képfeldolgozású korszerű röntgeneket, mammográfiás és ultrahang diagnosztikát – mostantól pedig az új MRI berendezést is. A Radiológiai Osztály így egyedülálló műszaki színvonalat képvisel a régióban mind építészetileg, mind orvos technológiai eszközök tekintetében.
A bruttó 400 millió forintos beruházásnak köszönhetően érkező MRI berendezés tekintetében az év elején lezajlott a próbaüzem.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés– és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy Hatvanban is elérhetővé vált az MRI készülék, ezzel tovább javítva a térség egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését.
Hangsúlyozta nagy előrelépés ez mind a hatvani Kórház, mind a térség lakosságának, hiszen a komplett képalkotó diagnosztika elérhetővé vált.
A térség országgyűlési képviselőjeként személyesen is nagyon örül a megvalósult beruházásnak, hiszen az egészségügyi ágazat vezetésével közösen egy régi ígéretét tudta teljesíteni.

Dr. Deczky Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója üdvözölte a Hatvanban megvalósult fejlesztést, mely az infrastruktúra-fejlesztésen túl egy új szakma megvalósulását is eredményezte. Kiemelte, hogy a mintegy 15 milliárd Ft-os projekt részeként kialakított vizsgáló és kiszolgáló helyiségei, illetve MRI berendezés nemcsak a térség lakosságának jobb ellátását szolgálják, hanem összességében a magyar lakosság ellátását is.

Dr. Stankovics Éva, az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a képalkotó diagnosztikában figyelembe véve a daganatgyanús betegek esetében érvényesítendő kéthetes kivizsgálási szabályt is az intézményünkben működését megkezdő MRI berendezés a térségben óriási jelentőséggel bír, igen nagy hiányt pótol. A berendezés üzembe helyezése óta élénk az érdeklődés a vizsgálatok megkezdése iránt az ellátási területünkről és azon kívülről is, ezért különösen nagy öröm számunkra a közelmúltban bejelentett többletkapacitás befogadása is. Az MR vizsgálatok lehetővé válása tovább erősíti a hatvani kórház térségi intézmény jellegét és szerepét.

Forrás: Heves Megyei Hírlap Kép: Hatvani Hírlap