Az intézményt Dr. Körtvélyessy András, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyének vezetője mutatta be felegyhazikozlony.eu portálnak.

– Két új szakorvos csatlakozott nemrégiben Kiskunfélegyházán a kórház csapatához: augusztus 1-jétől dr. Pásztor Imre urológus, szeptember 1-jétől pedig dr. Duray Péter reumatológus személyében. Jó hír, hogy az új szakembereknek köszönhetően máris csökkent az érintett szakterületek várólistája. Urológia szakrendelés hétfőn délelőttönként, a plusz reumatológia szakrendelés pedig szerdánként 8 és 16 óra között érhető el a félegyházi telephelyen. A járóbeteg-szakellátások továbbra is teljes palettával állnak Félegyháza és térsége betegei rendelkezésére.

 

– Milyen új kezelésekkel bővül a rehabilitációs gyógyászati részleg?

– Az úgynevezett rövidhullámú kezelés már elérhető nálunk, és rövidesen megkapjuk a napjaink egyik legkorszerűbb fizioterápiás kezelőeszközének számító mágneses szuperinduktív egységet. Ezzel gyakorlatilag minden korszerű kezelési eszköz a rendelkezésünkre áll, ami jelenleg elérhető a reumatológiai, ortopédiai és egyéb mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegek panaszainak enyhítésére.

– Mikor alkalmazhatóak az új eszközök és milyen eredmény várható a kezelésbe történő beépítésüktől? 

– A rövidhullámú kezelést elsősorban degeneratív nagyízületek fájdalmainak csillapítására, funkciójának visszaállítására, növelésére tudjuk használni. Korábban a rövidhullámú kezelőgépeket külön szobában volt szükséges elhelyezni az elektromos sugárzásuk miatt. Az új gépnél ez nem szükséges, kisebb helyen elfér, és igen hatásos kezelésre képes.

A mágneses kezelés tulajdonképpen egy nagyteljesítményű pulzáló mágneses tér, ami képes a kezelt izmok erősítésére, az adott ízületek gyulladásának csökkentésére és keringésének javítására olyan módon, hogy a teljes felülettel való érintkezés a kezelés során nem szükséges. Egy ilyen gép ára tízmillió forintos nagyságrendű. Intézményünk most pályázati úton jut hozzá, és reményeink szerint még ebben az évben betegeink szolgálatába is állíthatjuk.

– Egy ideje elérhetőek a félegyházi telephely fekvőbetegei számára a magasabb komfortfokozatú szobák. Ki és milyen feltételek mellett veheti ezeket igénybe?

–  A magasabb komfortfokozatú szobák a rehabilitációs és a krónikus belgyógyászati ellátásban egyaránt rendelkezésre állnak szeptember 1-jétől, külön térítési díj ellenében. Ezek a felújított szobák külön fürdőszobával és WC-vel vannak ellátva, a rehabilitációs részlegen teraszosak, és televízióval, hűtőszekrénnyel felszereltek. A krónikus belgyógyászati ellátás esetében máris szinte 100 százalékos a kihasználtság, míg a rehabilitáció e részlegén a kapacitás mintegy 50 százaléka van jelenleg lekötve. A szobák csinosítása folyamatos, ugyanis a befolyt összeget visszaforgatjuk fejlesztésre. Az árakról és a részletekről tájékoztatást lehet kérni a kórház diszpécserszolgálatán, a 76/463-222-es telefonszámon.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelyén a járóbeteg-ellátás mellett a fekvőbeteg-ellátásban összesen 95 krónikus és 107 rehabilitációs ágy van jelenleg, és 30 orvos gondoskodik a betegek magas szintű ellátásáról. Ez természetesen továbbra is bárki számára elérhető. A térítésköteles elhelyezést azok veszik igénybe, akik magasabb komfortfokozatú elhelyezést igényelnek.

Forrás: felegyhazikozlony.eu fotó:Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelye