Az együttműködés keretében az egészségügyi dolgozóknak kínálnak egészségügyi működési kártyájuk megújítására szolgáló kredites képzéseket, valamint olyan egyéb fejlesztéseket, amit mindennapi munkájukban hasznosíthatnak. Az együttműködési megállapodás aláírásakor Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora elmondta, hogy két területen is együttműködik az egyetem a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházzal. Egyrészt államilag előírt kreditszerző képzéseket biztosít, illetve ezenkívül általánosabb szakmai műveltséget biztosító továbbképzési lehetőséget.

Dr. Vincze Gábor, az egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Kar dékánja elmondta, hogy egyrészt az egészségügyi kártya megújítása érdekében kötelező szakmacsoportos továbbképzéseken vehetnek részt a kórház dolgozói. A több évtizede működő intézmény ilyen fejlesztést idén is számos témakörben tartott, ebben az esztendőben mintegy 600 fő részvételével. A képzésekben a megyénkben dolgozó diplomás egészségügyi szakdolgozók is kreditet szerezhetnek. A másik terület a szakképzéssel kapcsolatos. A felsőfokú intézmény és a technikum által közösen kidolgozott technikusi szakmai képzés elvégzése után pluszkreditpontot kapnak a Gál Ferenc Egyetemre felvételizők. Ez utóbbi célja, hogy a technikusi képzés egyben életpályát kínáljon azzal, hogy megadja a felsőfokú továbbtanulás lehetőségét.

Dr. Gondos Miklós főigazgató üdvözölte az együttműködés lehetőségét, melynek keretében nemcsak a kötelező tanfolyamokat vehetik igénybe a szakemberek, hanem olyan képzéseken is részt vehetnek, melyekre eddig nem volt lehetőségük, és főként: felkelti az érdeklődésüket, részvételre ösztönöz, és a tanultakat beépíthetik mindennapi munkájukba.

Dr. Mák Kornél, az egyetem Bolberitz Pál Képzési Központ docense elmondta, hogy harmadik éve működik az egyetem intézményi szinten Bács-Kiskunban, ahol immár modern kredites képzések is megvalósulnak. Ilyen például a rákbetegség felismerése és megelőzése, mentálhigiénés zavarok prevenciója, kezelése, a pszichológiai ismeretek, illetve az ápolói munka praxisának körébe tartozó kurzusok.
Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója méltatta az együttműködést, kiemelve azt, hogy perspektívát nyújt a szakképzésben tanulók számára a felsőoktatásba való belépésre.

Dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség is részt vesz az együttműködésben, mégpedig a droghasználat és a különböző formában megnyilvánuló abúzusok megelőzésében és kezelésében adják át gyakorlati tapasztalatukat.

Forrás: Petőfi Népe, fotó hiros.hu