Az átadott labor még egy további, jelentős fejlesztés előtt áll, ugyanis a szakemberek egy endoszkópos ultrahangkészülékkel bővítenék eszközparkjukat, aminek beszerzéséhez az önkormányzat is hozzájárulna.

„Az emésztőszervi betegségek teljes spektrumából jelentkeznek nálunk páciensek, beleértve a vérzéses, gyulladásos kórképeket, valamint a különböző máj és hasnyálmirigy területi betegségeket. Nemcsak a kerületből vagy a fővárosból, hanem az egész országból érkeznek hozzánk betegek, hiszen sok esetben előfordul, hogy valamelyik vidéki intézményben nem tudják az adott kórképet megfelelően diagnosztizálni vagy kezelni” – mutatta be a Kútvölgyi-tömbbe költözött gasztroenterológia működését dr. Sike Róbert főorvos, aki júniustól veszi át a nyugdíjba vonuló dr. Székely György főorvostól az osztály vezetését.

Az új endoszkópos labor gyakorlatilag minden, a szakmában alkalmazott invazív eljárásra lehetőséget biztosít, közölte Sike Róbert, hozzátéve, hogy egy kivétel van: jelenleg még az endoszkópos ultrahang hiányzik. Ez belső szervi ultrahangvizsgálatot jelent, ami rendkívül pontosan, korai állapotban segít felismerni a különböző emésztőrendszeri, daganatos vagy más jellegű kórképek fennállását.

„Célunk, hogy az endoszkópos ultrahanggal a közeljövőben, minél hamarabb lehetőségünk legyen dolgozni” – mondta a főorvos, aki arról is beszélt, hogy évente eddig mintegy 3500–5000 endoszkópos vizsgálatot, illetve ezen felül legalább ugyanennyi ultrahang- és egyéb kiegészítő diagnosztikai vizsgálatot végeztek. A jövőben ez a szám a diagnosztikai tárház, illetve ezzel együtt a betegellátási igények kiszélesedésével tovább nőhet.

„A gasztroenterológia korszerű endoszkópos laborjára valamennyien büszkék lehetünk” – jelentette ki Pokorni Zoltán polgármester, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel együtt, dr. Ralovich Zsolt főigazgató és az osztály munkatársainak kalauzolásával megtekintette a vadonatúj vizsgálóhelyet. A kerület vezetője elmondta: a kórház főigazgatója a nyár folyamán rangsorolva el fogja juttatni kéréseit az önkormányzatnak, amely a támogatási igényeket mérlegelni tudja majd ősszel, a jövő évi költségvetés előkészítése során. Bár az endoszkópos ultrahang „nem olcsó mulatság”, mintegy százmillió forint az ára, a polgármester reményei szerint a Hegyvidék Önkormányzat lesz abban a helyzetben, hogy hozzá tud majd járulni ennek a modern eszköznek a beszerzéséhez.

 

Forrás: hegyvidek.hu