-  Kórházunkban 2009 óta működött az a 64 szeletes computer-tomográf, mely a maga idejében professzionálisnak minősült - bocsátotta előre dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató-főorvosa. - Az utóbbi időben vált szükségessé a készülék cseréje, hiszen - tekintettel arra, hogy nagy forgalmú sürgősségi osztályt és stroke-centrumot működtetünk, emellett komoly intenzív betegellátás, sebészet és belgyógyászati munka folyik a kórházban -, egy ilyen egészségügyi intézmény nem létezhet jó minőségű CT nélkül. Ezért kértük a fenntartónkat, hogy amennyiben lehetséges, teremtse meg egy új, modern CT-berendezés beszerzésének finanszírozási hátterét. Cseresnyés Péter államtitkárt, országgyűlési képviselőt is megkerestük az ügyben, kérve közbenjárását. A fenntartónk, az Országos Kórházi Főigazgatóság úgy döntött, hogy támogatja az új CT-nk beszerzését. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a szállítói szerződést november végén tudtuk aláírni. Mi ennek kapcsán két feltételt szabtunk: az egyik, hogy az előzőnél is komolyabb készülék legyen az új CT (128 szeletes, prémium kategóriás készüléket szerettünk volna a betegeink számára), a másik pedig, hogy a forgalmazó december 31-ég szállítsa le és a CT-labor teljes felújításával, szükséges átépítésével építse be az új eszközt. A két feltételt együtt csupán néhány pályázó tudta csak teljesíteni. 

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: az eszköz mindent "tud", amit ma egy CT-készüléknek tudnia kell, Japánban és Nyugat-Európában nem véletlenül piacvezető, Magyarországon pedig a kanizsai az első kórház, ahol ilyen szolgálja majd a betegellátást.

-  Annyit kell tudni az új CT-ről, hogy rendkívül gyors, egy vizsgálat harmadannyi idő alatt elvégezhető vele, mint a régivel - folytatta a főigazgató. - Könnyen kezelhető, magyar nyelvű menürendszerrel készült, képes egyebek közt az agyi vérkeringés és a szívkoszorúerek vizsgálatára is. Az új eszközt reményeink szerint a hét folyamán adják át teljesen kórházunknak, a személyzet betanítása január 3-án indul és reményeink szerint a hónap közepétől vehet majd részt a betegellátásban - mindenki megelégedésére.

Forrás: Zalai Hírlap