A MISEK-ben 2 milliárd forintból újították fel a régi sebészet épületét. A kétmilliárdból 1,5 milliárd volt a kivitelezés, a többit műszerek beszerzésére, és bútorokra költötték. Az ideggyógyászat szerdán, az intenzív osztály a hétvégén, a tüdőosztály pedig a jövő héten költözik az épületbe.

 
Az ötszintes épületben, 6600 négyzetméteren, 21 századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek és dolgozhatnak az orvosok és az ápolókkal.
Az intenzív terápiás osztályon 8 darab, egyágyas, számítógépes megfigyelőrendszerrel ellátott, légkondicionált kórteremben gyógyulhatnak majd a betegek.
- Ennek a kórháznak az ellátandó feladatai közé tartozik a regionális infektológia intenzív terápiás hátterének biztosítása. Ez az osztályszerkezet ez teljes mértékben ki tudja szolgálni – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Nagy Géza az Aneszteziológiai Intenzív Terápiás Központ (MISEK) osztályvezető főorvosa.  

A tüdőgyógyászati osztályon 2, 3, és 4 ágyas kórtermeket, és vizsgálókat alakítottak ki. A bronchológiai vizsgálóban pedig már sorakoznak a video endoszkópok. Ezeket az eszközöket is most vásárolták.

A Tüdőgyógyászati osztály a legkorszerűbb eszközökkel és a több mint 100 ággyal a régió legnagyobb tüdőgyógyászata lett.

- Nagyjából ez a 64 plusz 39 aktív és krónikus tüdőgyógyászati ágy képes ellátni a közel 400 ezer lakosságnak az aktív és a krónikus tüdőgyógyászati igényét. Emiatt ágylétszámban fejlesztés nem történt – mondta a Miskolc Televíziónak Csánky Eszter, a tüdőgyógyászati osztályvezetője.
A Megyei Kórház és a MISEK 2013-ban írta alá azt a támogatási szerződést, amelyben a két intézmény 100 százalékos támogatásban részesült. A Megyei Kórház egy, a MISEK 2 milliárd forintot kapott a szakmai párhuzamosságok felszámolására.

- Ilyen körülmények között ahol minden új, minden a funkciónak van alárendelve és nagyon jó minőségi változásokon ment keresztül, mindenképpen jó egy ilyen munkahelyen dolgozni, ahol kényelmes az öltöző van külön étkezési lehetőség és minden, ami szükséges ahhoz, hogy öröm legyen bejönni dolgozni – mondta Tiba Sándor, a MISEK főigazgatója.
A 2007 és 2013-as Uniós ciklusban az egészségügyet érintő fejlesztések az országban meghaladták az 500 milliárd forintot.

- Jellemzően a központi magyarországi régión kívüli fejlesztéseket kell ezalatt érteni. Ez azt jelenti, hogy az infrastrukturális beruházás, tehát ami az építkezésről új épületszárnyak megvalósulásáról szól, körülbelül a kétharmadát tette ki ennek az összegnek. A gép-műszer beszerzések ami a 21 századi betegellátásnak az eszközrendszerét adja, az pedig körülbelül egyharmad - nyilatkozta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára.
Az ideggyógyászat szerdán, az intenzív osztály a hétvégén, a tüdőosztály pedig a jövő héten költözik az épületbe.

Forrás: minap.hu