Az életvégi gondozásról tartott előadást Farkas Andrea, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet ápolási igazgatója az Alzheimer Café idei első rendezvényén. A klub egyik fő célkitűzése, hogy az időseket, illetve a demenciával és Alzheimerrel élőket leginkább érintő témákat dolgozzon fel.

A rendezvényen jelen volt Filep Márk önkormányzati képviselő, aki kiemelte az Alzheimer Café fontos társadalmi szerepvállalását és Sütő Teréz főszervező áldozatos munkáját.

„Az életvégi időszakról, a romló egészségi állapotról és az idősgondozásról nem szívesen beszélnek az emberek, pedig fontos, hogy erre a periódusra is tudatosan készüljünk és megfelelő döntéseket hozzunk.” – hangsúlyozta a rendezvényen Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke.

„Az életvégi időszak alatt a várható élettartam utolsó két évét értjük, ami szociológiai és ápolástani szempontból is egy sérülékeny periódus. Az embereknek általában ilyenkor van a legtöbb egészségi problémájuk, gyakran szorulnak szociális vagy egészségügyi ellátásra.” – hangzott el Farkas Andrea előadásában. A Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója részletesen bemutatta, miként lehet felkészülni az életvégi időszakra, majd ismertette azokat a városban elérhető segítségnyújtási formákat és lehetőségeket, amelyeket a családok igénybe tudnak venni az idősgondozás során.

Forrás, fotó: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet