Kanizsai István 1950. december 31-én született egy Zala megyei kis faluban, Molnáriban. Középiskolai éveit Pécsen, a Nagy Lajos Gimnáziumban folytatta, majd 1969-1972-ig a Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola Épületgépészeti Szakának hallgatója volt. 1974-ben kötött házasságából egy leánygyermeke született. 1975-1977-ig a Magyar Honvédség lakásüzemeltetési osztályán tevékenykedett, majd 1977-től 1989-ig a Pécsi Ingatlankezelő Vállalatnál helyezkedett el különböző vezetői beosztásokban.


A munka mellett 1977-től a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági karán tanult, ahol 1983-ban ipari tervező szakon végzett. 1989-2002 között a Pécsi Honvéd Kórház, majd a harkányi gyógyfürdőkórház gazdasági igazgatója lett. Ez idő alatt újraházasodott. A munka mellett folyamatosan képezte magát, 1996-ban a PTE Közgazdaságtudományi Karának Közgazdasági Szakokleveles Egészségügyi Menedzsment szakát is elvégezte. 2002-től 2005-ig a Pécsi Tudományegyetem Traumatológia és a Családorvostani Intézetét felügyelte.

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói székét 2005. április elsejétől foglalta el. Célul tűzte ki, hogy megfelelő hatékonyságú és színvonalú betegellátást, egy minden igényt kielégítő egészségügyi centrumot valósítson meg a járási városi kórházban. Ennek érdekében az intézetben számos téren eszközölt minőségi változást, és több komfortjavító intézkedés is köthető a nevéhez.

Munkássága alatt bővült a szakellátás kapacitása, az aktív kórházi ellátások kiváltása érdekében végzett egynapos sebészeti beavatkozások száma, továbbá nappali kórház keretében kúraszerű ellátás és otthoni szakápolás nyújtása került a kórház szolgáltatásainak körébe. Mindemellett új épületszárny épült, megtörtént a teljes járóbeteg-szakellátó és egynapos sebészeti ellátást nyújtó rész felújítása, bővítése, ezzel a külső pavilonok felszámolása, a betegellátó tevékenység egy épülettömbben való elhelyezése. 2015-ben a kórház egyik szárnya egy épületszinttel bővült, meglévő emeleti részei pedig felújításra kerültek. A kórház egységes külsőt és belsőt kapott, az eszközállománya megújult, energiatakarékosság szempontjából napelemes rendszereket telepítettek, és az épület teljes klimatizálása is megtörtént.

Kanizsai István halálával Siklós város közössége és a helyi kórház lelkes és fáradhatatlan patrónusát veszítette el.