A világszerte kuriózumnak számító hazai védőnői szolgálat biztosításának operatív feladatait, munkáltatói joggyakorlóként 2023. június 30-ig a települési önkormányzatok végezték, 2023. július 1-jétől a vármegyei központokban működő, úgynevezett irányító kórházak vezetésével a védőnői ellátás standardjait még hatékonyabban alkalmazó feladatellátás valósul meg.

A védőnői szolgálat átvételét hosszas szakmai előkészítés előzte meg. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) 2021-ben létrehozta a kollegiális védőnői mentorrendszert, amelyen keresztül 65 megyei és városi mentorvédőnő segítségével egységes szakmai előírások alapján irányítja a szakemberek munkáját. Következő állomásként az OKFŐ 2023. július 1-jén vette át a védőnőket és az egységes munkáltatói háttér kialakításával a vármegyei irányító intézményekhez rendelte őket.

Az irányító vármegyei kórházak alkalmazásában 3851 védőnő folytatja feladatellátását. Huszonnégy szakember a védőnői szolgálat átadás-átvételét megelőzően nyújtotta be felmondását, huszonegy védőnő nyugdíjba vonul, hatan más egészségügyi munkakörben folytatják pályájukat. Az új egészségügyi szolgáltatási munkaszerződések megkötésének határideje 2023. július 31. Ugyancsak eddig az időpontig kell megállapodniuk a települési önkormányzatoknak az irányító vármegyei intézményekkel a védőnői tevékenység végzésére szolgáló ingó és ingatlan vagyon használatával kapcsolatos kérdésekben.

Az ellátottak továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetik el védőnőjüket. A védőnői szolgáltatások ellátása és finanszírozása minden körzetben biztosított.