A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megújította a korábbi együttműködését. Az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón részt vett Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója és Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja.

Három évtizede
A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetőleg jogelődjeik közötti intézményesített kapcsolata három évtizedes múltra tekint vissza. A kórház az egyetem Egészségügyi Karának gyakorlati oktatókórházaként támogatja az egészségügyi felsőoktatási képzést. A kórházban 2016-tól a kar Gyakorlati Módszertani és Diagnosztikai Intézetéhez tartozó Gyakorlati Kihelyezett Intézeti tanszék működik. A partnerek érdekeltek a stratégiai jelentőségűvé vált együttműködésük további szélesítésében, az egyetem további karainak és újabb - az egészségtudománnyal határos - műszaki-, sport, társadalomtudomány - területeknek az együttműködés körébe történő bevonásában, valamint az egyetem Egészségfejlesztési Startégiájának megvalósításában - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: azt vállaltuk az egyetem vezetőivel, hogy nyitunk minden területen a külvilág felé és igyekszünk egy valódi regionális tudásközpontként funkcionálni.

Válasz a problémákra
„Feladatunk úgy képezni szakembereket, hogy a régió valamennyi munkaerőpiaci szektora számára jó szakembereket biztosítsunk, tudjunk releváns válaszokat adni akár képzéssel akár kutatással a hozzánk forduló cégek számára; állami, önkormányzati, civil vagy egyházi szereplők problémáira egyaránt. Az egyetem oktatási palettája jelenleg rendkívül széles, a középiskolaitól a legfelső szintű képzésig húzódik, mely csak úgy jöhetett létre, hogy az ország legnagyobb kórházát magunk mögött tudhattuk” - emelte ki a rektor.

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hangsúlyozta: Miskolc számos szellemi műhellyel rendelkezik a zenei életben, a miskolci színházban, ennek szerves részét képezi az egyetem is, és ide sorolható a kórház is, hiszen mind azonos polgári, elkötelezett értékrenddel rendelkeznek.

„A kórház számára is rendkívül fontos az együttműködés, mely mércét ad erkölcsből és etikából. Munkaerőpiaci szempontból pedig azért fontos, mert számos diplomás egészségügyi dolgozóra és szakdolgozóra van szükségünk” - fejtette ki a főigazgató. „A kórháznak szándéka, érdeke és célja, hogy ez az együttműködés tartósan fennmaradjon” - tette hozzá.

Klinikai háttér
Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja egy húsz évvel korábbi Déli Hírlap „Egyetem és kórház közelebb egymáshoz” című cikkével illusztrálta a tényt, hogy az együttműködés hosszú múltra tekint vissza. „A megyei kórház jelenti a klinikai hátteret az oktatáshoz, mely nélkül elképzelhetetlen az eredményes működés” - jelezte a dékán.

Az induló 30 főről jelenleg 1000 főre emelkedett a hallgatók létszáma, 74 munkatárs közül 14 a kórházi állományban is működik - ismertette a jellemző adatokat. Számos fejlesztési irányt tűztek ki ennek egyike a diagnosztika, amelynél országos brand építésébe kezdtek.

Forrás, fotó: boon.hu