Az eltelt hét esztendőben többször is úgy látszott: nem tudják befejezni a fejlesztést. A gyógyintézmény többször is fenntartót váltott, a terveket is módosítani kellett, s a befejezéshez szükség volt egy 700 milliós kormányzati többletforrásra is. Az új technológiai tömbben már hónapok óta dolgoznak az osztályok, kialakítottak egy egynapos sebészeti osztályt is a hotel épületben, s a projekt részeként beszerzett radiológiai eszközök is üzemelnek már. Az igazgatóság költözése ugyan még hátra van, de ma már elmondható: egy telephelyen működik az egri Markhot Ferenc Kórház, és ahogy Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő fogalmazott: ha nem is a világ legkorszerűbb kórháza lett az egri, de nagyot léptek a komfortosabb betegellátás irányába.
 
– Voltak idők, amikor a fogadóirodák nem sok esélyt adtak volna ennek a beruházásnak, hogy valaha is befejeződik. Elrontott, megvalósíthatatlan tervek, elhúzódó eljárások akadályozták a munkát, képletesen szólva még a defibrillátor is előkerült az évek során. Éppen ezért mondom azt, hogy elsősorban azért örömteli ez a nap, mert eljött, s megnyugtató módon tudjuk lezárni ezt a fejlesztési projektet – ezekkel a szavakkal zárta le dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben most lezárult uniós fejlesztést.

A 7,3 milliárd forintos, elsősorban Európai Uniós forrásból megvalósult fejlesztés befejezését már régóta várták az Egerben gyógyulók, gyógyítók. Dr. Németh László, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjének szavai szerint talán éppen az egri kórház az, amelyben a legtöbbször járt az elmúlt évben, s ennek oka éppen az volt, hogy az itt dolgozókkal közösen keressék a megoldásokat, hogy elkészülhessen többek között a háromszintes technológiai tömb, új műszerek, berendezések érkezzenek ide, s elkezdhessék a munkát az egynapos sebészeti részlegen.

A projekt nem valósulhatott volna meg a kormányzat által időközben hozzáadott 700 millió forint többletforrás nélkül. A fejlesztéssel megújult az eszközpark, lebontották az elavult épületeket, a betegellátás feltételei korszerűbbé váltak. Az új tömbben kapott helyet a sürgősségi osztály, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a tíz műtőből álló, korszerű műtőblokk, az európai színvonalú központi laboratórium, a sterilizáló és higiéniai osztály, az új gyermek osztály. A beruházásnak köszönhetően az egri radiológián is végeznek már kardio-CT vizsgálatot.

A Knézich Károly úti új bejárat is elkészült, itt vágta át a szalagot a pénteki ünnepségen dr. Nyitrai Zsolt, dr. Németh László, dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja, valamint dr. Vácity József kórházigazgató. Utóbbi úgy fogalmazott az ünnepségen: a mondás szerint zivatarban nem az a dolgunk, hogy a sarokban ülve várjuk a felhők elvonultát, hanem meg kell tanulnunk az esőben táncolni. Dr. Vácity József szerint, az egri kórház több mint 1500 dolgozója bebizonyította: valódi mestertáncosok, hiszen a beruházást ért zivatarok közben is tudta teljesíteni szolgálatát a kórház.

Hét éve várták ezt a pillanatot
Az egri Markhot Ferenc Kórházban most befejeződött projekt 2010. december 15-én indult. Az intézmény 2010-ben a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében nyert 4,4 milliárd forintot a kórház épületrendszerének és technikai eszközeinek megújítására. A szükséges önrészt az akkori fenntartó, a Heves Megyei Önkormányzat biztosította, a megvalósítást a kormány 934 millió forint többletforrással támogatta a pályázatot akkor. Időközben a kórház többször is fenntartót váltott, több ok is hátráltatta a beruházás megkezdését. Az alapkövet végül 2014 szeptemberében tették le, s akkor még úgy, volt a fejlesztés 2015 novemberére befejeződik. Ez ugyan nem sikerült, ám a kormány segítségével mára már több, mint 7,3 milliárdosra duzzadt beruházást pénteken ünnepélyesen lezárhatták.
Az új tömb megépítése mellett a régi Hotel épület első emeletén kialakították az egynapos sebészeti részleget huszonnégy ággyal. Új konyha épült, amely a betegek és a dolgozók étkezését biztosítja. Megvalósult az egy telephelyes kórház, a Tüdőbeteg Gondozó és az igazgatóság hamarosan beköltözik a központi tömbbe. A projekt része volt a két milliárdos  műszerbeszerzés is.

Az új épületekre dr. Ternyák Csaba érsek, valamint Csomós Anikó református lelkész kért áldást.

Forrás: heol.hu, fotó: Gál Gábor