Az Országgyűlés 2014 februárjában határozatban mondta ki, hogy „… az ápolói munka megbecsülése érdekében, felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánítja.”

A Kossuth Zsuzsanna Horánszky utcában található emléktáblájánál történő koszorúzás házigazdája Dr. Bene Ildikó, az OKFŐ főigazgató-helyettese és Dr. Páva Hanna, az OKFŐ Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője volt. Koszorút helyezett el a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságáról, Dr. Takács Péter államtitkár képviseletében Sztankó Judit szakképzési referens, az OKFŐ képviseletében Dr. Bene Ildikó és Bábiné Szottfried Gabriella főigazgató-helyettesek, a Magyar Ápolási Egyesület elnökeként Bugarszki Miklós, Dr. Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, valamint Kónya Anikó, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöke.

A koszorúzást követően a megemlékezés az OKFŐ Szentkirályi utcai épületében lévő Országos Egészségtudományi Szakkönyvtárban folytatódott, ahol az egészségügyi szakképzés számos területéről érkező szakemberek ünnepelték a magyar egészségügyi szakdolgozókat, párhuzamot vonva Kossuth Zsuzsanna munkássága és a mai magyar ápolók áldozatos munkája között.

Bábiné Szottfried Gabriella főigazgató-helyettes asszony köszöntőjében az egészségügyi ellátás és a szakképzés sokféleségéről beszélt, valamint egy új magyar egészségügyi rendszer kialakításáról, amely biztonságossá teheti az ellátást.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke ünnepi előadásában Kossuth Zsuzsannáról, a 19. századi nők társadalomban betöltött szerepéről beszélt, ahogyan a Szabadságharc időszakában új alapokra helyezte a női szerepvállalást az egészségügyben és megszervezett 72 tábori kórházat az akkori Magyarország teljes területén. Kossuth Zsuzsanna emblematikus alakja azóta is dicső példa mind a mai magyar ápolóképzésben, mind az egészségügy számos területén.

A mai ápolóképzés egyik fontos szegmensét kiragadva Fehér Zsuzsanna, az OKFŐ munkatársa, korábbi nemzetközi versenyző és a jelenlegi versenyzők mentora beszámolt a Worldskills és EuroSkills versenyekről, az ápoló szakmában elért rangos eredményekről tájékoztatta a jelenlévőket, valamint a versenyfelkészítés folyamatába engedett bepillantást.

Végül Balla Andrea, az OKFŐ Szakkönyvtári és Kiadói Osztályának vezetője előadásában beszélt a szakképzés azon támogatásáról, amit a tananyagfejlesztések és az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár tud nyújtani az egészségügyi oktatásban résztvevők számára.