Augusztus első hete 1992 óta a szoptatás világhete – ebben az időszakban valamennyi szakmai szervezet az anyatejes táplálás fontosságára, illetve az egészségmegőrzésben betöltött nélkülözhetetlen szerepére kívánja emlékeztetni a társadalmat.

E célból rendezte meg az idén is az Országos Kórházi Főigazgatóság partnereivel, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkárságával, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségével, a Magyar Védőnők Egyesületével és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottsággal a Szoptatás Világhete Konferenciát.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, a tanácskozás fővédnöke a rendezvény megnyitóján elmondta: „A családokért felelős államtitkárság célja, hogy életük minden szakaszában segítse a gyermekeket és a szülőket. Ezért is lényeges felhívni a figyelmet arra, milyen nagy jelentőséggel bír az az időszak, mikor a kisgyermek számára a legmegfelelőbb táplálékot az anyatej jelenti. Fontos, hogy minél több édesanya éljen az anyatejes táplálás lehetőségével, ha pedig a szoptatás nehézségekbe ütközik, ne adja fel, kérje szakember – például védőnő, orvos, vagy laktációs tanácsadó - segítségét.” Hornung Ágnes kiemelt feladatként jelölte meg, hogy az édesanyák már a kórházban találkozzanak laktációs tanácsadóval, valamint a célok között említette az anyatejgyűjtés rendszerének fejlesztését és az anyatej-donáció hatékonyabbá tételét. Ahogyan fogalmazott: „célunk, hogy minden vármegyében legyen legalább egy gyűjtőállomás, és az anyatejhez való hozzájutás szabályozása egyszerűbbé váljon.”

„Az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, mint a népegészségügyért és a védőnői szolgálat szakmai irányításáért is felelős szervezetnek jelentős szerepe van az anyatejes táplálás ösztönzésében” – mondta köszöntőjében Bábiné Szottfried Gabriella népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes. Hozzátette: a konferencia résztvevőinek közös erővel, a társadalom minden rétegét megszólítva kell felhívniuk a figyelmet a szoptatás fontosságára, az édesanyákat pedig arra kell sarkallniuk, ha csak tehetik, válasszák az anyatejes táplálást, ezáltal a legtöbbet biztosítva gyermekeik számára.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke a főigazgató-helyettes szavaira utalva kitért arra, hogy az anyatej nem egyszerűen táplálék, mert minden alkalommal képes követni a csecsemő biológiai szükségleteit, ugyanakkor a legtermészetesebb összetevői nemcsak építik, de védik is az immunrendszert. Mint mondta, „a mindennapok izgalmában, a folyamatos változások közepette sokszor keressük a megfelelő válaszokat, megoldásokat, az olykor elbizonytalanodó édesanyák számára ezek az alaptételek viszont szinte minden szempontot és magyarázatot megalapoznak”.

A Szoptatás Világhetének témája évről évre változik, melynek célja mindig a szoptatással összefüggő kérdésekre, a szoptatás támogatásának fontosságára és védelmére irányítani a közvélemény figyelmét. Ebben az évben „A dolgozó anyák szoptatáshoz való joga” áll a figyelem középpontjában. – hívta fel a hallgatóság figyelmét Gitidiszné Gyetván Krisztina, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. A munkahelyeknek lehetőséget kell biztosítaniuk az anyáknak arra, hogy megfelelő időt és helyet kapjanak a szoptatáshoz vagy a fejéshez, mely magába foglalhatja a rugalmas munkaidőt, a szoptatási szüneteket, a szoptatással barát környezetet. Azok a munkáltatók, akik elkötelezettek a szoptatás támogatása iránt, elősegítik az anyák egészségét, jólétét. – tette hozzá.

A rendezvény szakmai programját a Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége nyújtotta be az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság Nyilvántartási és Képzéstámogatási Főosztálya részére. A benyújtott továbbképzési programot 17 ponttal minősítette a Főosztály.

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium