Pécs

Ötödik alkalommal rendeztek szakmai napot a Baranya vármegyében dolgozó kollegiális védőnői mentorok a területi és iskolavédőnők részére, amelynek helyszínéül a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont szolgált. A nagyszámú résztvevőt Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke köszöntötte, mint leendő munkáltató. Beszédében kiemelte, hogy a védőnőknek kiemelt szerepük van a prevencióban, az egészségfejlesztésben valamint a betegségek korai életkorban történő kiszűrésében.

A rendezvény legnagyobb érdeklődést kiváltó napirendi pontja az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztály osztályvezetőjének, Csősz Katalinnak az előadása volt. Az osztályvezető asszony elmondta, hogy az egészségügyi alapellátás átalakítása a védőnői szolgálatokat is érinti, melynek elsődleges célja egy egységesebb védőnői rendszer kialakítása. Tájékoztatta az érdeklődőket a várható változások azon részleteiről, amelyek az Védőnői Szakmai Osztály közeljövőben megvalósítandó tervei között szerepelnek. Előadása után válaszolt a védőnők által megfogalmazott és feltett kérdésekre is.

A nap további részében Angyal Magdolna megyei kollegiális védőnői mentor bemutatta a megkezdett mentori munkát, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ vezetői az óvodai- és iskolai szociális segítés jelene és jövője témakörben tartottak előadást, a BRFK Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a rendőrség gyermekvédelmi tevékenységéről számoltak be, valamint az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi- és betegjogi képviselője interaktív előadás keretében tájékoztatták a védőnőket az őket érintő aktuális jogi tudnivalókról.

A szakmai napot Lóth Erika, a PTE KK ápolási igazgatója zárta, aki biztosította a védőnőket arról, hogy a Klinikai Központ szervezeti egységén belül, változatlan módon végezhetik szakmai munkájukat, amelyhez minden segítséget megkapnak a mentor védőnők támogatásával.

Zalaegerszeg

A Zala vármegyei kollegiális védőnői mentorok szervezésében Gyenesdiáson zajlott az a szakmai nap, melyen a vármegye területi- és iskolavédőnői, iskolaorvosai vettek részt. A 102 kolléga elsőként az aktualitásokról - laborvizsgálatokról, együttműködési feladatokról - kapott tájékoztatást a kollegiális mentoroktól.

Csősz Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztály osztályvezetője az idén 108 éves Védőnői Szolgálat életében mérföldkőnek számító megújításról tartott előadást. Mint ismertette: 2023. július 1-től a területi védőnők munkáltatója az irányító vármegyei kórház lesz. Az átalakítás részleteinek kidolgozása véglegesítés előtt áll, a cél az, hogy a változás nehézségeiből a védőnők minél kevesebbet, a rájuk bízott családok, gondozottak pedig semmit ne érezzenek.

A szakmai nap további része a mozgásszervek vizsgálatáról, és az iskolaegészségügy szerepéről szólt. A felnőttkori degeneratív ízületi és gerinc-betegségek jelentős része a gyermek- és felnőttkori mozgásszegénységből adódó statikus túlterhelésből és dinamikus alulterhelésből, vagy egyes fizikai tevékenységekből eredő túlterhelésből származtatható. Dr. Somhegyi Annamária az Országos

Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója előadásában kihangsúlyozta, hogy a folyamat megelőzéséért sokat tehetünk a gyermekkori mozgásszervi betegségek korai felismerésével és a korán megkezdett, szakszerű és speciális kezeléssel.

Az iskolavédőnők, az iskolaorvosok által megfelelő időben, megfelelő módszerekkel végzett mozgásszervi vizsgálat, majd a megfelelő helyre irányítás a másodlagos prevenció alapja. Ehhez azonban speciális ismeretekre, nagy gyakorlatra és odafigyelésre van szükség. A vizsgálatok gyakorlati szemléltetése, a résztvevők ”megmozgatása” egyértelműsítette az elhangzottakat, segítette azok gyakorlati alkalmazhatóságát.

Az előadásban az elsődleges prevenció is nagy hangsúlyt kapott, áttekintve az óvodás-, kisiskolás és serdülőkori megelőzés lehetőségeit. A helyes testtartást és a megfelelő ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek. A tanórák alatti 2-3 perces izometriás gyakorlatok végeztetése nemcsak a mozgásszervek előnyös, hanem a vérkeringés fokozásával a figyelmet is frissíti, hatékonyabb lesz a tanulás. A helyes iskolai szék, a megfelelő kialakítású és súlyú iskolatáska, a mindennapos testnevelés, a tartásjavító torna szintén az primer prevenció része.

A védőnőknek a mozgásszervek vizsgálatán túl szerepük van a beteg, gyógyászati segédeszközt használó gyermekek támogatásában, a gyermekközösségben az elfogadás, a megértés, a segítőkészség fejlesztésében.
A védőnők, iskolaorvosok által feltett kérdésekre adott válaszok, a megfogalmazott javaslatok, az együttműködés színtereinek meghatározása mind az iskolaegészségügy eredményességét segítik.

Monok

A magyarországi védőnők napja alkalmából szakmai konferenciát szerveztek Monokon. Az eseményen elsőként Bártfay Emese polgármester köszöntötte a résztvevőket, kihangsúlyozva, hogy az önkormányzat számára kiemelten fontos a védőnői rendszer.

A tényleges tanácskozást megelőzően Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese videókivetítőn köszöntötte a védőnőket. – Másfél évvel ezelőtt, amikor útjára indítottuk a mentorrendszert, nem gondoltuk, hogy ilyen hamar ekkora eredményeket és ilyen jó kapcsolatokat sikerül kialakítani akár a területen, akár egymás között, akár az önkormányzatokkal – mondta.

A köszöntők után kezdetét vette a szakmai program, amely elsősorban a gerincbetegségekre fókuszált. A tanácskozás második részében dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, reumatológia- és fizikoterápiaszakorvosa tartott előadást a gerincbetegségekről és azok megelőzéséről. A megelőzésben fontos szerepe lehet a pedagógusoknak, testnevelő tanároknak, iskolaorvosoknak, védőnőknek.

A szakmai napon a sátoraljaújhelyi kórházhoz integrált városi mentorilletékességi terület gönci, sátoraljaújhelyi, sárospataki, szerencsi, tokaji és cigándi járási védőnői vettek részt, a program Vaszil Tőkés Tímea, városi kollegiális védőnői mentor szervezésével valósult meg.

Forrás, fotó: Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztály